2017. október 21., szombat

ÖNGÓL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.21.


....a tudomány birodalmában sem nyithatunk új távlatokat, ha nem szánjuk rá magunkat, hogy elhagyjuk az elfogadott tanok biztonságos talaját, és vállaljuk egy-egy veszélyes ugrás kockázatát.” (Werner von Heisenberg: A rész és az egész.)


Némely Olvasó talán csodálkozhat azon, hogy a szokásos politikai elemzés helyett most egy látszólag ettől messze álló sport témával foglalkozom. Ez valóban látszólag van így, mert, amint azt lentebb fogjuk tapasztalni, a sport ma nagyon is politikai jellegű. Ez utóbbit már évtizedekkel korábban az egyik kollégám is kifejtette, aki annak idején az olasz focisulit vezette és azóta szintén ezzel foglalkozik. Szerinte a Loki (DVSC) vasárnapi győzelme, vagy veresége alapvetően befolyásolja a melósnak legalább a hétfői munkateljesítményét. Ha győz a Loki, akkor jobb kedvvel dolgozik, szinte felvillanyozza ez a tény, míg ha veszít, akkor sokkal hitehagyottabban dolgozik. A helyi labdarúgó csapat, illetve szélesebb értelemben véve a nemzeti sport teljesítménye jó, vagy rossz irányba viheti az emberek lelki teljesítményét és ez a komfortzóna kihathat az egész gazdaság teljesítményére, aminek nyomán az egész politikai rendszer működése válhat eredményesebbé, vagy kevésbé eredményessé.

 

Tehát ez indokolja alapvetően azt, hogy a politikusok, mint sok más tényező mellett, a sport teljesítmények terén is nyújtsák a megelégedettség lelki élményét, ami az uralkodásukhoz nélkülözhetetlenül szükséges. Ezért rendeztek az ókori Rómában cirkuszi játékokat, benne gladiátorok viadalát is, ami egy sajátos lelki kielégülést nyújthat azok számára, akikben ilyenre szükség mutatkozik. Mindez nyilván meglehetősen jó ok volt arra nézve, hogy egyéb más problémákról, mint például a politikai rendszer működésének zavarai, vagy ellentmondásai ne kerüljenek ismét a figyelem középpontjába. Talán ez az ok vezethette Orbán Viktort is arra, hogy az ez évi vizes világbajnokság megrendezését magára vállalja. A lehetőség sok szempontból adott volt: volt pénz a megrendezés költségeinek fedezésére, volt hozzá annyi munkaerő és kellő felkészültségű szakember, hogy a szükséges munkálatokat elvégeztesse, és főleg volt kitűnő előzménye a vizes sportágak sikereinek. S mindezek mellé még a haverok zsebét is kitömhették. Ha az említett sportsikert itt Magyarországon tovább folytatják, akkor nem csupán magának a győzelmeknek lehet örülni, hanem annak is, hogy itt hazánkban rendezhettünk meg egy vizes világbajnokságot, aminek a külföldi sajtóvisszhangja sokat segíthet az orbáni politikai rendszer modell elfogadtatásában. S Hosszú Katinkáék magabiztosan hozták a sikert és hozták azt a lelki többletet is, ami a mezei honpolgár számára feltétlenül szükséges a lelki komfortjának megtartásában. A nemzet, Orbán Viktor nemzete pedig egy emberként állt a sportolók mellett, mert az ő sikerük egyben a honpolgárok sikere, és mámorukban megfeledkeztek arról, hogy ebből maga Orbán Viktor is jókora politikai hasznot húzott. Ez utóbbiért (is) csókolhatott kezet Katinkának a kormányfő...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.