2017. október 11., szerda

PIÓCÁKKAL GYÓGYULHATNAK AZ IDŐSEK - ÁLLAMI MILLIÁRDOK A KÍNAI ORVOSLÁSRA

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2017.10.10.


...Nyugati rákgyógyszer vs. keleti praktikák

A homeopátiás tanoknál keményebb fába vágták a fejszéjüket a szkeptikusok. A magyar kormány „keleti nyitás” politikájával ugyanis nehéz lesz ész-, pontosabban bizonyítékon alapuló érvekkel harcolni. Néhány hete a köztévé híradójából tudhattuk meg: csaknem kétmilliárd forintos állami támogatással Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot hoznak létre a Semmelweis Egyetemen.

Élhetünk a gyanúperrel, hogy a centrumban a magyar medikusok is helyet kapnak, tanulhatnak, kutathatnak, és erről – mint hivatalosan elismertté avanzsált gyógymódból (elvégre egyetemen oktatják) – hivatalosan elismert papírt is kapnak majd az itt végzettek.

Nem is volna ezzel probléma, hacsak az nem, hogy

a tudomány jelen állása szerint a tradicionális kínai medicina hatásossága nem igazolt, az alapelvei és működési mechanizmusai értelmezhetetlenek. Hasonló okok miatt száműzték a homeopátiás tanokat ugyanonnan a minap.


Az Index cikkében a hagyományos kínai orvoslás egyetemi szintű „honosításáról” és milliárdos állami támogatásáról úgy fogalmaztak, hogy „a magyar egészségügy katasztrofális helyzetében erre költeni milliárdokat olyan, mintha a süllyedő Titanicon a fedélzet takarításával töltenék az időt a matrózok.”

Magyarországon és a világban általában a kínai orvoslás hivatalos helyzete elég zavaros, eltűrik, de azért figyelmeztetik az embereket, hogy tudományosan nem megalapozott a dolog működése. Az akupunktúra, a masszázsterápia és a kínai gyógynövény-terápia Magyarországon államilag elismert módszernek minősül, ezeket oktatják egyébként a Semmelweisen is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.