2017. október 18., szerda

SOKSZOR A RENDŐRSÉGEN BESZÉLIK LE AZ ÁLDOZATOKAT ARRÓL, HOGY FELJELENTÉST TEGYENEK - TÓTH OLGA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.10.18.


A társadalom érzékenyítésének és az ellátórendszernek is nagy szerepe van abban, hogy a szexuális erőszak áldozatai meg mernek-e szólalni – ezt az MTA Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa mondta a Reggeli gyorsban. Tóth Olga szerint az elkövetők sokszor a hatalmi helyzetüket használják ki.

"A Weinstein botrány meglepő volt, nagyon sokan szólaltak meg a sztárvilágból. Inkább az a gyakoribb, hogy ha valaki megszólal, lassan csordogálnak az információk, ez most bombaszerűen robbant" – mondta a Reggeli gyorsban Tóth Olga, szociológus.

A szakember szerint itt olyan bűncselekményekről beszélünk, amiknél óriási a látencia, a nagy részük nem derül ki, a szexuális erőszakok és a szexuális zaklatások olyan élmények, amik az áldozatot élete végéig elkísérik és nagyon nehéz róla beszélni.

"Az ilyesmit elszenvedők nagyjából fele soha az életben nem beszél erről senkinek, még a hozzá legközelebb állóknak sem"

- mondta Tóth Olga majd hozzátette, nagy különbségek vannak az országok jogrendszerében, itthon a szexuális zaklatás nem bűncselekmény, ha mondjuk egy főnök fogdossa vagy durva szexuális ajánlatot tesz kollégájának az Emberi Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni.

"A zaklatott emberek sokszor nemet mondanak, máskor pedig nem, ilyenkor sokan érvelnek azzal, hogy az előléptetésért vagy az aktuális példában egy filmszerepért maguk döntöttek a szexuális aktus mellett, de az ilyen helyzetben is látni kell a kiszolgáltatottságot" – magyarázta a szociológus.

Szerinte ilyenkor a zaklatók a hatalmi helyzettel élnek vissza, nagyok sokszor az áldozatnak nincs választása, mondjuk mert elbocsájtással fenyegetik a munkahelyén, ilyen helyzetre nem számíthatott előre.

"Az egyenlőtlen hatalmi helyzetet kell hangsúlyozni, ami nem nagyon ad választást az áldozat számára" - magyarázta Tóth Olga, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy gyakran férfiak a szexuális zaklatás áldozatai, az elkövetők férfiak és nők is lehetnek.

"Az ilyesmi simogatással kezdődik, intim fogdosással folytatódik, ami szégyenérzetet kelt a zaklatott férfiben, aki ugyan olyan kiszolgáltatott helyzetben van, mint egy hasonló helyzetbe kerülő nő" – mondta a szociológus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.