2017. október 23., hétfő

SZERB HÍRPORTÁLOK LEÁLLÁSSAL TÜNTETTEK A MÉDIA MEGFÉLEMLÍTÉSE ELLEN

ÁTLÁTSZÓ - GLOBAL VOICES BLOG
Szerző: Global Voices Online
2017.10.22.


Több mint száz civil szervezet és médiafelület színlelt leállást a weboldalán szeptember 28-án azért, hogy a médiakorlátozás és a megfélemlítés ellen tüntessen.


„Így néz ki, amikor nincs sajtószabadság” – Ma #Szerbia 150 médiafelülete és szervezete leáll, hogy az országban uralkodó helyzetre figyelmeztessenek #StojimUzVranjske #ZaSloboduMedija#StopMedijskomMraku pic.twitter.com/aZ0GJg0KG7


— Marion Dautry (@MarionDautry) 2017. szeptember 28.

A leállás csak egy azon akciók közül, melyek a Novine Vranjske (Vranje Újság), egy független, Dél-Szerbiáról 23 éve tudósító hetilap szeptember 18-i bezárását követték.

Vukasin Obradovics, a Vranjske tulajdonosa és főszerkesztője azt mondta, hogy az újságnak adminisztrációs zaklatások, és az állami elnyomás más formái miatt kellett bezárnia, mely különösen a szerb adóhatóság részéről volt érezhető. Az Európai Újságírók Szövetsége a megszűnésről szóló közleményben a következőt írta:

[Obradovicsnak], a családjának és a kollégáinak számos kivizsgálatlan zaklatásban és üldöztetésben volt részük: többek közt megfenyegették őket, megrongálták az autóikat, loptak az irodáikból és olyan kivizsgálásoknak és korlátozásoknak vetették alá őket, melyek végül az idén az újság gazdasági ellehetetlenüléséhez vezettek.

Szeptember 19-én reggel Obradovics bezárta magát a szerkesztőségbe, és éhségsztrájkba kezdett. A következő éjjel kórházba került egészségügyi problémák miatt, de a szeptember 20-án saját felelősségre elhagyta a kórházat. Nem sokkal később nyilvános levelet küldött az adóhatóság igazgatójának, melyben a bezárás körülményeinek tisztázását kérte, idézve az újság megfelelő adózásáról szóló dokumentumot, ami állami igazolás volt. Szerinte a cége 1994 óta részrehajló igazságszolgáltatásban részesült, ideértve az adóhatóság és a munkaügyi hivatal kivizsgálásait azzal a rossz szándékkal, hogy kompromittálja őket. Az adóhivatal eddig nem reagált a megkeresésre.

A #StojimUzVranjske hashtaget használva, mely azt jelenti, hogy „A Vranjskével vagyok”, újságírók és a szólásszabadság támogatói használták a belgrádi tiltakozáson szeptember 18-án, illetve online. Két nyomtatott lap is szolidaritását fejezte ki a Vranjskével.

A Danas napilap fekete címlappal ismét megjelentette a Vranjske azon oknyomozó cikkeit, melyek miatt az a kormány célpontjává vált. A Vreme szintén használta a hashtaget, és átfogó képet festett a sajtószabadságról szóló ügyekről.

Csak azokat az újságokat veszem, amelyek kifejezik szolidaritásukat a Vranjskéval: az @OnlineDanas napilapot és a @NedeljnikVreme hetilapot.

— Antonela Riha (@RihaAntonela) 2017. szeptember 28.

Számos vezető újságírószervezet szintén csatlakozott a tiltakozáshoz, többek közt a Balkan Insight, mely egyike annak a kevés független orgánumnak, melyek angolul írnak Szerbiáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.