2017. október 15., vasárnap

TAROL ÉS PUSZTÍT A ZSÁLYA A KALOCSAI SZEGÉNYTELEPEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.10.15.


A szintetikus drogok fogyasztása nem luxus: a kilátástalan szegénységben találta meg terjedési útját. A kalocsai szegénynegyedben már teljesen megfertőzte a fiatalokat a herbál, sőt már nemcsak ők, hanem a szülők és nagyszülők is ezt szívják – a cigányok lakta utcákba naponta jár a mentő. A vásárlóknak el sem kell menniük a telepről, hiszen közöttük élnek a terjesztők is. 220 forint a „kis feles”, annál olcsóbb a fű, amitől aztán bárki gyorsan és látványosan leépül. A rendőrök is ismerik az árusokat, de nem tesznek semmit, a helyiek szerint a rendőrkapitány azt üzente: a cigányok rakjanak maguk között rendet.

Bágyadtan süt az őszi nap a kalocsai Malomszög utcában. Kora délelőtt van, fiatal fiúk, lányok mászkálnak. A sarkon lévő házba térnek be, de nem sokat tartózkodnak ott, ahogy jöttek, mennek is. Többen közülük már üveges tekintettel bámulnak a semmibe. Itt 300 forintért kapnak egy pakk zsályát. Kalocsán, a zömmel romák lakta utcákban a herbált zsályának nevezik. Sztojka Katalin emberi jogi aktivista azt mondja, rá tudna mutatni azokra a házakra, ahol a terjesztők laknak, hiszen mindenki ismeri őket.

Az egyik fiú, aki nevelőotthonban élt, de nemrégiben nagykorúvá vált, és szélnek eresztették, mindennap itt szívja a pakkot a Malomszög utcában. Tébolyultan óbégat, s bár még dél sincs, már többpakknyi zsályán lehet túl. Artikulátlan hangját az utca lakói már megszokhatták, nem zavarja őket. Aztán megjelenik egy nagydarab lány is, húszévesnél nem lehet több. Sze­­mé­­ben már semmilyen tiszta fény nem villan, egyből a ház felé megy.

Asszonyok támasztják a kerítést, a fejüket csóválják, a lányról beszélnek, aki megint várandós, immáron a harmadik gyerekével. Az első kettőt elvették tőle, mert drogos állapotban szülte őket, állítólag a kicsik is függővé váltak az anyaméhben. A srác még mindig kiáltozik, az egész utca zeng tőle. Aztán feltűnik egy másik fiú. Szakadt télikabátba bújt, görnyedten csoszog, mintha a kabát súlya nyomná. Meztelen lábán szakadt strandpapucs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.