2017. október 13., péntek

TÚLTERJESZKEDETT A ROSSZ, SOKAN CSAKAZÉRTIS JÓT AKARNAK MOST TENNI

444.HU
Szerző: plankog
2017.10.13.


„Régóta gyűlt már bennünk, hogy valamit mondani kellene, és az őcsényi eset volt az utolsó csepp a pohárban. Ez az eset határsértés volt, és világosan jeleznünk kellett: itt meg kell állni. 

Összekapaszkodtunk, felhúztunk egy kerítést és azt mondtuk, a félelem itt nem törhet át
.

Nem fogadjuk el, nem lépjünk tovább, mintha minden rendben lenne, különben el fognak szaporodni az ilyen esetek.”

Ezt Gégény István, a SZEMlélek blog alapítója mondja, aki Beer Miklóssal, Veiszer Alindával, Hajós Andrással és Gundel Takács Gáborral közösen petíciót indított múlt héten az erőszakosságig hevített közhangulat ellen, ennek pedig a vártnál sokkal nagyobb sikere lett.

„Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani”, írták, amihez azóta nyolcezren csatlakoztak, és érezhetően nagyobbat szólt a legtöbb hasonló internetes kezdeményezésnél. Amihez valószínűleg hozzájárult, hogy sokan érezték ugyanígy, hogy az őcsényi eset, majd Orbán Viktor nyílt kiállása a félelemből fakadó erőszak mellett az eddiginél is sötétebb és veszélyesebb útra viszi Magyarországot. Ebben a helyzetben különösen fontos volt, hogy valaki egészen más üzenetet fogalmazott meg.

Gégény szerint az is fontos volt, hogy a petícióban azt is leírták, mit várnak az emberektől. „Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.”

Túlterjeszkedett a rossz, sokan csakazértis jót akarnak most tenni

- mondja Gégény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.