2017. október 19., csütörtök

VAN MÉG FEGYVER A CEU KEZÉBEN, CSAK EDDIG NEM AKARTÁK HASZNÁLNI

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2017.10.18.


Jönnek a Nobel-díjasok, hogy mit tegyenek, de eddig csitítgatták őket. Most viszont egyre nyíltabban derül ki, hogy kampánycélok miatt csuklóztatnak egy egyetemet. Interjú Enyedi Zsolttal, a CEU rektorhelyettesével.

Nagyon úgy néz ki, mintha a kormány nem szeretne önökkel megegyezni.

A legutóbbi hír, hogy okafogyottá nyilvánították azt a megállapodást, amit New York állammal kellene megkötniük, miközben korábban folyamatosan sürgettek minket abban, hogy segítsünk megfelelő fogadókészséget teremteni a másik oldalon, valóban arra utal, hogy vagy el akarják tolni a döntést, vagy egyáltalán nem akarnak megegyezni. Ez teljesen érthetetlen, hiszen a nemzetközi megállapodásnak semmilyen feltétele nincs, mindössze arra szolgál, hogy a magyar állam világosan láthassa, hogy van-e az itt működő egyetemek mögött olyan állam, ami igazolja, hogy komoly egyetemről van szó.

Inkább politikai, mint jogi szöveg.

A törvény indoklása eredetileg félig szakmai volt. Azt mondták, ők nem tudhatják, hogy egy távoli országból érkező egyetem kamuegyetem vagy komoly intézmény. Ha nemzetközi egyezmény van mögötte, az garancia, hogy ez nem egy csaló intézmény. Most megvan ez a garancia, New York állam nemcsak mögénk állt, hanem még erősebben állt mögénk, mint Maryland állam a McDaniels College esetében.

És ott mégis sikerült megegyezni.

Teljesen érthetetlen, hogy a mi esetünkben miért nem fogadják el ugyanazt. A nemzeközi megállapodás kapcsán az amerikai oktatási tevékenységre hivatkozni eleve visszás, mert az nem a megegyezésnek, hanem a működési engedély meghosszabbításának a feltétele. Ráadásul már van is kint oktatási programunk.

Ha jól értem, nem minden Magyarországon futó szak indul majd el a Bard College-on.


Nem, de ez sem feltétel, a törvény ilyet nem ír elő.

Három nagy problémája volt az Oktatási Hivatal híres jelentésének a CEU működésével kapcsolatban. Az egyik az volt, hogy nincs államközi megegyezés az egyetem működéséről. A másik, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet külföldön. A harmadik pedig az, hogy a Közép-Európai Egyetem neve túlságosan hasonlít a Central European University nevére, miközben az egyik elvileg magyar, a másik amerikai egyetem, csak egyben működik. Ezt sikerült megoldani?

Úgy tűnik, hogy igen. Az a megegyezés, amit a magyar és amerikai fél többször áttárgyalt, az olyan módon rendezné ezt, ami számunkra is elfogadható.

Nevet változtat az egyetem?

Úgy tűnik, hogy nem lesz rá szükség, de nem szeretnék erről részletesen beszélni, mert ez nem a mi megegyezésünk, hanem a két kormányé. A lényeg, hogy maga a megegyezés nem tökéletes. Ránk számos terhet ró, olyan feladatokat, amik nem mindig indokoltak, de ennek ellenére elvégezzük őket, és elfogadjuk azt a megállapodást, amit a magyar kormány az amerikaiakkal végigtárgyalt. Úgy tűnik, a saját munkájukkal szemben mutatnak tiszteletlenséget, mert ők alkottak meg egy keretmegállapodást, ami nekünk nem ideális, de együtt tudnánk vele működni, ha végre megállapodnánk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.