2017. október 19., csütörtök

VENDÉG: AZ AKKORI DIKTÁTOR VASBA VÉSTE AZ ÁRAKAT, EZ A MOSTANI MEG GRÁNITBA A JOBBÁGYTÖRVÉNYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: H.A.
2017.10.19.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Fantomfájdalom

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Megnyugvással vettem híradását, mely szerint nem akar hazajönni kend egyhamar. Vágyódik-vágyódik kend, mintha ahol mi vegetálunk, az a hazája lenne, méghozzá Európában. De az eszével tudja, ez már nem egy európai ország, csak egy leamortizált azeri hűbérbirtok. Főleg nem haza, és Európából ide csak az euró csordogál, mint cselédnek a savó. (Tényleg, kendék minek nevezték a túró csináláskor a hevítés után kicsöpögő folyadékot, írónak vagy savónak?)

Jaj, ezt el kell mesélnem. Az azeriről eszembe jutott a balta. Az azeri baltáról meg a mi baltánk, amit a tata örökölt az apukájától. Tessék elképzelni annak a kutya Rákosinak az idejében olyan fix árak voltak, hogy a balta vasába melegében van belesütve, hogy ára 12 Ft, úgyhogy tényleg nem volt szabadság akkor, mert a boltos nem adhatta drágábban, mint ahogy ez a diktátor kiszabta. Bizony.

Hiába, na: „megfelelő távolságból lehet jól rálátni a dolgokra” – mondta a tata és tényleg; én látom, hogy az akkori diktátor vasba véste az árakat, ez a mostani meg gránitba a jobbágytörvényt, ahogy kend látja. Mi ketten (na, meg persze a tata) távlatosan látunk. Nem úgy, mint a szegény nagyi. Mert ő mindent a templom periszkópján keresztül lát.

Tessék elképzelni, mikor nagyon ájtatosan kiprédikálta a papminiszter, hogy az üldözött keresztényeket vendégül látja a kormány, akkor az én nagymamám rögtön ment sorba állni az ingyen csirkefarhátért, de kiderült, hogy a magyar kormány által üldözött magyar keresztények most se kapnak semmit, hanem továbbra is kirabolják őket Isten nevében. Tudta azt kend például, hogy az egyházi fenntartásba átpasszolt szegényházba vénségére úgy juthat be, hogy 1, vagy 1,5 millió forintot „adomány” címen számla nélkül le kell perkálni előre, természetesen a havi térítési díjon felül?

A migráns keresztényeknek is csak azért ígérik az ingyen szállást, mert tudják, hogy egy sincs olyan bolond, hogy ide jöjjön!

A tatám is mindig tudja a tutit. Apu is mondta. „Az elméleti felkészültség és a gyakorlati tapasztalat együtt az igazi. Az a tudás, a többi csak erőlködés.” Anyu emlékszik – mert ott volt Pesten, a téren, mikor a kis szőrmók ágált a koporsónál -, hogy a tatám csak csóválta a fejét a lelkes beszámolója után: hogy szabadság lesz, meg demokrácia, pluralizmus meg még egy csomó idegen szó is lesz, és majd többek között én is leszek, meg a tesóim, meg nem tudom hány szoba, meg hány kerék és satöbbi. Az erőszakos hittérítésről, a devizahiteles szívatásról, a kilakoltatásokról egy mukk se! Na, az én nagyapám olyan, de olyan csúnyát mondott, ami ebben a szabadszájú világban is kiverné a biztosítékot. Apu lájtos fordításában kb. úgy hangzik, hogy „sok önimádó aljas kis akarnok szaladgál a világban, de szerencsére a többi nem ilyen szorgalmas, mert a mohóságukkal már rég elpusztították volna a Földet”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.