2017. október 23., hétfő

VETT EGY 80 EZER MILLIÁRDOS LÉLEGEZTETŐGÉPET, HARMADSZOR IS MEGVÁLASZTOTTÁK

INDEX
Szerző: MT
2017.10.23.


Abe Sinzó japán kormányfő látszólag szeret veszélyesen élni: pár hónapja még népszerűtlenebb volt, mint Donald Trump, mégis előrehozott választásokat írt ki, hogy megerősítse pozícióját. A dolog meglepő módon bejött, úgyhogy most Abe folytathatja a legnagyobb hazárdjátékot, amit négy éve kezdett: a japán gazdaság brutális pénznyomtatással való talpra állítását és a pacifizmus feladását. Amire nekünk is érdemes figyelnünk, mert Európa számára is érdekes tanulságokkal bír.

Abe Sinzó három hónapja a világ egyik legnépszerűtlenebb vezetője volt, és a rávetülő korrupciós vádak és megosztó intézkedései miatt úgy tűnt, hogy már nem sok van neki hátra japán miniszterelnökként. Ehhez képest vasárnap öt éven belül harmadszor választották meg Japán élére, a nem végleges eredmények szerint koalíciója megtartotta kétharmados parlamenti többségét. Ha pedig továbbra is ilyen jól keveri a lapokat, akkor ő lehet a leghosszabban hatalmon maradó japán kormányfő a második világháború óta.

Hogy ez megtörténhetett, abban nagy szerepe van Kim Dzsongunnak, egy tájfunnak, annak, hogy a japán baloldal még az MSZP-t is alulmúló bénázást produkált, illetve hogy Abénak legalább van valami konkrét elképzelése arról, hogyan lehetne felrázni Japánt. Pont ez adja újraválasztásának jelentőségét: Abe négy éve példátlan gazdasági kísérletbe kezdett, és nekiment a második világháború óta érinthetetlennek hitt pacifista dogmának...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.