2017. október 9., hétfő

VIHARFELHŐK AUSZTRIA FELETT - GONDOLATOK AZ OSZTRÁK VÁLASZTÁSOKRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: AVI BEN GIORA
2017.10.09.


Szinte egész Európa figyelme most Ausztriára terelődik. Előzőleg a németországi választások keltettek nagy érdeklődést. Merkel győzelme már „borítékolva” volt de ami utána következett arra senki sem volt felkészülve. Egyik meglepetés a másik után, és kormányalakítás egyelőre még nem aktuális. A németországi választások sokszor voltak hatással az osztrák választásokra, ám most ez nem igazán mondható.

Eleve más a felállás. Ausztriában előrehozott választások lesznek a jövő hét vasárnap. A két nagy párt az SPÖ (szociáldemokraták) és az ÖVP (néppártiak) koalícióban kormányzott. Ám az ÖVP volt vezetője és alkancellárja — Reinhold Mitterlehner-t — a saját pártja kényszerítette lemondásra. Helyére egy olyan fiatal „titánt” választottak, akinek sem tapasztalata sem diplomája nincsen, de első munkahelye az osztrák parlament lett, és nem is akármilyen pozicíóban. Mint külügyminiszter. Az előző SPÖ kancellár — Werner Faymann — leszerepelt, és szükségessé vált egy új dinamikus párttag kijelölése a kancellárí posztra. A választás Christian Kernre esett — az ÖBB az állami vonat társaság volt igazgatója és menedzsere. Tehát őt nem a nép választotta meg, hanem a saját pártja. Ez nagy hiba volt, aminek hatásai igazán most érezhetőek.

Ha akkor kiírják a választásokat lehet, hogy veszít az SPÖ és nem ők adják az ország vezetőjét, de akkor is kiírták volna az új választásokat, mivel ha az ÖVP nyer, nem akadt volna koalíciós partnere (hasonló a helyzet most is) és mint kisebbségi kormány nem funkcionált volna csupán pár hónapot. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy talán az évszázad legkoszosabb választási kampánya volt a mostani. De menjünk sorjában, és az eseményekből olyan kép fog kialakulni amit eddig csupán pár európai politikus vesz komolyan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.