2017. október 3., kedd

VOLT NNI-S FŐTISZTEK ÜZEMELTETIK A NEMESFÉMMEL ÜZLETELŐ ÁFACSALÓ HÁLÓZATOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.10.02.


Katonás szervezettség, maffiamódszerek és precíz könyvelés: a legnagyobb magyar nemesfémre szakosodott áfacsaló hálózaton meglátszik a Nemzeti Nyomozóiroda két nyugalmazott főtisztjének hatása. Az eredmény imponáló, a struktúra évi legalább 300 millió forintnyi nyereséget termelt. És a nagy dobás, az afrikai arany átolvasztása és uniós forgalmazása még csak most következik – persze csak akkor, ha a szisztéma továbbra is érinthetetlen marad. Ehhez állítólag politikai megfontolásoknak is köze van.

Cikksorozatunk előző része

Az aranycsináló és az alezredesek: áfacsalás a nemesfémpiacon


2014 októberében egy reggel a budapesti illetőségű Sz. László rommá törte az autóját: nagy sebességgel felhajtott egy járdaszigetre, majd egy lámpaoszlopnak ütközött. A kocsiban előző este még 600 kiló ezüst utazott: Sz. reggel pakolta be az árut Pesten, majd indult a Wroclaw melletti Legnicába.

Bár papírforma szerint az ő cége, a Sz. Trade sp. z. o. o. adta el azt a 30 tonna ezüstöt, amit a balesetet megelőző 8 hónapban Mariusz M. legnicai székhelyű cégének kiszállított, Sz. valójában csak egy katona volt, a polgári üzleti élet fogalmai szerint stróman. Az ezüsthöz annyi köze volt, hogy reggel Pesten bepakolta a 25 kg-os zsákokat az ezüstgarnulátummal, délután kipakolt Mariusz cégénél, megvárta, hogy bevizsgálják az árut, majd elinduljon a banki utalás.

Sz. addig elment gyúrni egyet, evett valamit, aztán indulás haza. Utanként 50 euró bónuszt kapott a havi fix mellé, ebbe nem fért bele a szálloda, inkább lenyomta azt az 1500 kilométert alvás nélkül. Azon az októberi reggelen, már itt Pesten, néhány kilométerre a céltól egy percre becsukta a szemét a Soroksári úton. Sz. kisebb sérülésekkel megúszta, az autó miatt meg nem aggódott: látta, hogy pörög az üzlet, biztos volt benne, hogy a főnök kifizeti a javítás költségét, ami ránézésre is millió fölött volt. Nem így lett.

A főnök, dr. F. László, a Nemzeti Nyomozóiroda nyugalmazott alezredese mindössze 300 ezer forintot adott Sz.-nek, és a rosszallását fejezte ki a „katona” felelőtlensége miatt. A bizalom többé nem állt helyre közöttük, Sz. a következő két hónapban már fizetést sem kapott, 2014. év végén pedig maga közölte, hogy 50 eurókért nem szaladgál hetente kétszer Budapest és Legnica, illetve Wroclaw között.

Hogy mi lesz a nevén levő lengyel céggel, az nem érdekelte különösebben, így amikor néhány hónap múlva dr. F. behívta az iroda, hogy írja alá a cég eladásáról szóló papírokat, gondolkodás nélkül megtette. Másfél évvel később magyarázta el neki valaki, hogy az Sz. Trade tulajdonos-ügyvezetője bármikor egy minimum másfél milliárd értékre elkövetett áfacsalás első számú gyanúsítottja lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.