2017. november 21., kedd

A KOM BEZAVARHAT A HATALOM KOMMUNIKÁCIÓJÁBA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2017.11.21.


A Közös Ország Mozgalom szokatlan módszerei Mikecz Dániel szerint zavart okoznak a hatalom kommunikációjában.

Nem a magántevékenysége zavaró Zsidai Roy éttermének, hanem az, hogy része a korrupciós hálózatnak – hangsúlyozta a Népszavának Mikecz Dániel mozgalomkutató annak kapcsán, hogy a Közös Ország Mozgalom (KOM) és a Város Mindenkié aktivistái vasárnap elfoglalták a Pest-Buda éttermet. A Gulyás Márton civil aktivista által alapított KOM polgári engedetlenségre hivatkozik, annak ellenére, hogy most nem közintézménynél akcióztak, hanem magántulajdonú cégnél.

Gulyásék – mint arról lapunk is írt – az I. kerületi önkormányzattól feltűnően olcsón bérelt üzlethelyiségben működő luxuséttermet foglalták el, hogy a korrupció ellen tiltakozzanak. A rendőrség és a biztonsági szolgálat nem lépett közbe, a tüntetők végül hétfőre virradó éjjel önként hagyták el az éttermet, ahonnan a Legfőbb Ügyészség épületéhez vonultak.

– Nálunk valóban nem szokás cégek ellen tüntetni, de erős üzenet volt az, hogy ezután az aktivisták a Polt Péter vezette ügyészséghez vonultak és átnevezték "Mészáros Lőrinc gazdagodásáért és büntetlenségének biztosításáért felelős Legfőbb Ügyészségnek”. Az ellenzéki közvélemény és a civilek ugyanis politikai szereplőnek lövik be az oligarchákat és ha ellenük irányul egy-egy ilyen szimbolikus aktus, akkor az jól rezonálhat – vélekedett a szakértő. Mikecz példaként a felcsúti polgármestert és Simicska Lajost hozta fel: rájuk is mindenki politikai szereplőként tekint, nem pedig gazdaságiként.

Más a helyzet a kormánymédiánál: miként Mikecz fogalmazott "a jobboldali gonzó sajtó hisztizésként jellemzi Gulyásék akcióit", Rogán Antal propagandaminiszter pedig korábban azt mondta, zendülésekről van szó. A szakértő szerint érződik a zavar a hatalom kommunikációjában, valószínűleg most is „sorosozással” reagálnak majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.