2017. november 16., csütörtök

A MOMENTUM ÉS A NÉP AJKÁN - TARDOS JÁNOS TUDÓSÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: TARDOS JÁNOS
2017.11.16.


Pár napja még én sem hittem volna, de tegnap este mégis elmentem tudósítani Ajkára, ahol a helyi alter Rakéta presszóban a Momentum tartott lakossági fórumot. A történethez tartozik, hogy magam nem vagyok valami híres és országosan ismert Momentum-rajongó, viszont több ifjabb barátom is szerepet vállalt a mozgalomban; mondjuk úgy, hogy rajtuk keresztül szimpatizálok velük, országos vezetőjüktől függetlenül.

A Rakéta festői helyen, az Újélet utca 8. alatt található, másképp mondva egy lakótelep szélén, de ha nagyon akarja az ember, éppen oda lehet találni. Nem egy Népstadion, ezért éppen nem is újítják fel, de nekünk éppen elég nagy és éppen elég romos volt, ahogy a helyszínre érve ez ki is derült. A haveromon – aki veszprémi elnök – és rajtam kívül kivonult a helyi tévé is, illetve abból mindjárt kettő is, hogy ránkcáfoljon, akik már nemigen hiszünk a sajtó pluralizmusában. (Mondjuk egyik sem volt kormánypárti.)

Voltak momentumosok is, ami normális egy ilyen rendezvényen, és egy pár nem-újságíró érdeklődő, de nem mind viseltünk kitűzőt, ezért a további szociológiai összetétel nem volt egészen világos. A játékgépek és a csocsóasztalok elől végül tizennégyen szívtuk el a levegőt, még facebookos live stream is volt, nem néztem utána, de nyilván nagy tömegek érdeklődése közepette.

Az előadó, Dukán András Ferenc, rendkívül szimpatikus tanárember – ha jól értettem –, az országos elnökség tagja, egy sajátosan ajkai problémáról, a légminőségről, más néven szmogról beszélt. Nem elég ugyanis, hogy nemrég kiöntött a vörösiszap, de Ajkán van egy hőerőmű is, amely durván szennyezi a levegőt, és hiába a szocialista polgármester minden igyekezete, a város nem bírja rászorítani, hogy kiszűrjék a levegőbe kerülő pernyét. Pedig a cég marhára nyereséges, és a beruházás a profit töredékébe, olyan százmillióba kerülne.

Ez persze jelentős helyi probléma, és rögtön jelzem, hogy tegnap este sem oldották meg. Dukán és a hozzászólók is higgadt fejjel, okos általánosságokat mondva beszéltek róla, de hát egyikünk sem környezetvédelmi szakember. Mindenesetre ami engem illet, ezen a téren este 7-kor már jóval képzettebb voltam, mint mondjuk kora délután. Bár jelen tudásommal sem ütöm még meg az országos érdeklődés küszöbét.

Valami másban is okosodtam kicsit. A szakmai eszmecsere után ugyanis szóba került – személyesen én kérdeztem meg –, hogy miként állnak most éppen a Fidesz megdöntésével, fog-e menni egyedül és a többi. Megjegyzem, az esten jelen volt és aktívan részt vett a beszélgetésben Molnár Tibor, az Együtt (vagy Együtt-PM?, ezt mindig keverem) helyi képviselőjelöltje, amúgy szintén középiskolai tanár, hát csak jobb lenne neki is a Parlamentben.

Kérdésemre Dukán válaszolt, aki, bár még csak idén augusztus óta a Momentum országos elnökségének tagja, máris meggyőzően képes érvelni e gyakorlatilag védhetetlen álláspont mellett (márminthogy miért egyedül, senkivel sem közösen)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.