2017. november 21., kedd

A NÉMET KORMÁNYFŐ MÉG ERŐLTETNÉ A KOALÍCIÓS TÁRGYALÁSOKAT, DE MERKEL NEM ZÁRKÓZIK EL AZ ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOKTÓL

MÉRCE
Szerző: LANCOWSKI JUDIT - PAPP GÁSPÁR
2017.11.21. 


Kisebbségi kormányzás vagy előrehozott választások jöhetnek Németországban, miután a jobboldali liberális FDP kiszállásával megszakadtak a négypárti koalíciós tárgyalások Angela Merkel CDU/CSU pártszövetsége, a Zöldek és a parlamentbe a szeptemberi szövetségi választáson visszakerült liberálisok közt. A pártok menekültpolitikában, valamint energia-, és klímapolitikai kérdésekben nem tudtak megegyezni, de az egyéni túlélési stratégiák is nehezítették a megegyezést. Az államelnök egyelőre tárgyalóasztalhoz terelné a pártokat, de Merkel inkább az előrehozott választás pártján van.

A szeptemberi választásokat követően Merkel konzervatív CDU/CSU pártszövetsége a Zöldekkel és az FDP-vel kezdett tárgyalásokba, miután a választások éjszakáján kiderült, hogy a szociáldemokraták (SPD) elzárkóznak a nagykoalíció folytatásától.

A szeptember 24-i szövetségi választás a szociáldemokraták történelmi mélyrepülését (20.5%), és a szélsőjobboldali AfD harmadik helyét hozta. Az idegenellenes párt listáján a második világháborút követően először juthattak parlamentbe szélsőjobboldali politikusok, ráadásul a harmadik legtöbb szavazatot kapták (12.6%). A szociáldemokraták mellett Merkel pártszövetsége is leszerepelt: a CDU/CSU 8.6%-kal kapott kevesebbet, mint 2013-ban. A 4. helyre a Bundestagba visszakerülő, korábban Merkelékkel kormányzó jobboldali liberális FDP jött be (10.7%), mellettük még a radikális baloldali die Linke (9.2%), és a Zöldek (8.9%) kerültek be a szövetségi gyűlésbe.

“Jobb egyáltalán nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”- indokolta a tárgyalások megakasztását Christian Lindner, az FDP elnöke. Miközben hétvégére, az 56 napig tartó tárgyalások hajrájában még fellélegezhetett a közönség: a gazdaságpolitikai kérdésekben úgy tűnt, sikerült megegyeznie a tárgyaló feleknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.