2017. november 27., hétfő

A VIZES VB, AMIT NEM IS LÁTTUNK

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉK BLOG
Szerző: URBÁN ÁGNES
2017.11.27.


Az MTVA szerződései között nincs olyan, amelyik a júliusi hazai rendezésű vizes világbajnoksággal lenne kapcsolatos. Ezt nem mi mondjuk, hanem ők maguk, tehát már eljutottunk oda, hogy az MTVA nem is próbál egy tisztességesen és átláthatóan működő intézménynek látszódni. Urbán Ágnes írása.

Nemrégiben blogoltunk arról, hogy az MTVA-tól közérdekű adatigénylés keretében kikértük a júliusi vizes vb-vel kapcsolatos szerződések listáját. Azóta megérkezett az MTVA válasza, amiből kiderült, hogy „az Önök által a megkeresésükben megadott információk alapján adatok nem lelhetőek fel.”

Ezek szerint az M4 Sport úgy közvetítette az év egyik legnagyobb, ráadásul hazai rendezésű sporteseményét, hogy erre az MTVA semmiféle szerződést nem kötött. Valóban teljesen életszerű 2017-ben, hogy egy kiemelkedő sportesemény televíziós közvetítéséről nincs szerződés, csak úgy simán láthatóak a versenyek a képernyőn.

Az esettel kapcsolatban mindenképpen felmerült néhány kérdés:
  • Hogy közvetíthette a közszolgálati M4 Sport csatorna a vizes vb-t úgy, hogy sem a felhasználási jogokra, sem az egyéb szolgáltatásokra (pl. kommentátorállás, vonalköltség, stb) nem szerződött?
  • Ha nem az MTVA szerződött, akkor vajon ki? Tekintettel arra, hogy egy jogtulajdonos aligha engedi egy országban (még ha a rendező országról is van szó) az esemény közvetítését egy országos elérésű csatornán nézők millióinak szerződés nélkül, valahol valamilyen papírnak mégis lennie kellene.
  • Milyen pénzmozgások voltak a vizes vb közvetítése kapcsán? Ki fizetett kinek, mennyit és hogyan?
  • Hány olyan tétel lesz még a vizes vb kapcsán, amiről egyelőre nem tudunk, de ilyen vagy olyan módon a magyar adófizetők fedezték?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.