2017. november 30., csütörtök

A ZUHOGÓ ESŐ SEM AKADÁLYOZTA A VÁROSLIGETI FAVÁGÁST

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.11.30.


Csütörtök reggel hirtelen megindult a favágás a Városligetben, a tervezett sportpályák helyén vágtak ki több fát a helyszínen lévő Ligetvédők szerint. A favágás gyorsan zajlott, körülbelül 20 perc alatt ki is vágták az “útban lévő” fákat.

A tervezett favágásról a Garten Studio tájépítész cég terveiből már lehetett korábban tudni, a körülbelül 50 érintett fa állapotáról pedig már napja publikáltak eredményt: a cég szerint ezek a fák veszélyes állapotban voltak, többségük beteg volt. Székely Balázs Ligetvédő szerint a fák egy része valóban érett volt a cserére, ugyanakkor a Ligetben mindig csak azokon a területeken merül fel a fák egészségi állapota, ahol építkezést terveznek. Mindenhol máshol nyugodtan kidőlhetnek a beteg vagy kiszáradt fák.

A fák eltávolítására az önkormányzat tegnap délután kettőkor ki is adta az engedélyt, ami ellen ugyan van 15 napos fellebbezési lehetőség, de ettől függetlenül hivatalosan már másnap megindulhat a vágás. Ami meg is történt.

Reggel nyolckor már készülődtek a munkások, a Ligetvédők riadóláncot is indítottak, de ahhoz végül nem voltak elegen, hogy meg tudják akadályozni a favágást. Ráadásul nagyjából 10 favágó dolgozott egyszerre, így nagyon gyorsan be is fejezték a munkálatokat.

A helyszínen lévő aktivisták riasztották a rendőrséget és feljelentést is tettek foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, mivel a fakitermelést szabályozó biztonsági rendelet szerint ilyen időjárási viszonyokban tilos fát vágni, mivel veszélyes. Az erdészeti biztonsági szabályzat szövege szerint:

Álló fa gallyazását és ledarabolását csak a biztonságos munkavégzést lehetővé tevő időjárási és megvilágítási viszonyok között szabad végezni: a megvilágítás mértéke és a köd nem akadályozza a munkába vett fa csúcsáig – a részleteket is jól kivehető – látást; a fa törzse és ágai csapadék (eső, ónos eső, hó) és a zúzmara miatt nem síkosak; a hőmérséklet -3°C-nál magasabb; szélcsend van; villámlással járó zivatar nincs.”

Háromszor kellett szólni a rendőrségnek, mire intézkedni kezdtek, ekkor már csak egy fa állt még. Ezt az egy fát sikerült is így ideiglenesen megmenteni.

Az akció után a Ligetvédő csoport Facebook posztban írt az eseményről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.