2017. november 4., szombat

CSAK A REMÉNYTELENSÉG JUTOTT VOLNA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.04.


„Ez otthon ma csak álom; Itt több a lehetőség, mint otthon valaha lesz” - ismerős érvek? Akár egy magyar határátkelő szavai is lehetnének, pedig nem azok, mi több, még csak nem is valamelyik közép-európai ország polgáráé. Aki ezeket leírta ír, és azért hozom most ide, mert időről időre fontosnak tartom megmutatni, hogy mások (például írek, spanyolok) is hasonló gondokkal küszködnek és motivációkkal vágnak bele a külföldi életbe, mint sok magyar. Ma hat történet következik.

Írország már csak azért is különösen érdekes, mert megmutatja, hogy a határátkelés egy meglehetősen hullámzó jelenség, hol többen, hol kevesebben mennek külföldre munkát és megélhetést keresni.

Az íreknél speciel a legutóbbi (idén áprilisi) felmérés szerint az azt megelőző hónapban 30 800-an költöztek külföldre, ami meglepő módon magasabb szám, mint 2010-ben, a gazdasági válság csúcsán (és a duplája a 2016-os 15 300 főnek).

Ráadásul a munkanélküliség 9 éve nem volt olyan alacsony, mint most, azaz a munkát keresők kilátásai elvileg jobbak, mint bármikor máskor az elmúlt közel 10 évben.

Akkor miért ez az új nekibuzdulás? Ennek próbált meg utánajárni az Irish Times, amely arra kérte az elmúlt egy évben az országot elhagyókat, írják meg indokaikat, hátha kiderülnek belőle az okok.

Hogy miért lehet ez érdekes Magyarországon? Szerintem azért, hogy lássuk: a határátkelés nem egy állandóan egyazon szinten mozgó jelenség, másrészt pedig hogy az embereket a puszta anyagiakon kívül egyéb tényezők is mozgatják.

Az alábbiakban következzen tehát 5 történet, Írországból ugyan, de szerintem nem kevés tanulsággal a magyar olvasóknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.