2017. november 16., csütörtök

EGY ELSZALASZTOTT PILLANAT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.11.16.


Egy a sokból? Nem, inkább rettenetesen kevés az olyan pillanat, amikor a politika a társadalom kezében van. Fukarul mérjük ezeket az alkalmakat, ráadásul rosszul is sáfárkodunk velük.

Amikor a Közös Ország Mozgalom (KOM) tető alá hozta a választási törvényjavaslatot, amit az ellenzéki pártok (kivéve a Jobbik) alá is írtak, majd benyújtottak – na, az egy ilyen pillanat volt. Nem utánlövése egy történetnek, nem a kormány tematizációs mezőjébe tartozó cselekvés, hanem önálló kezdeményezés volt, és mint ilyen, reménykeltő. Egészen e hét hétfőjéig – amikor is az Igazságügyi Bizottság lesöpörte az asztalról ezt a javaslatot.
Őszintén? Szerintem ember nincs, aki ezen meglepődött. Azon viszont már annál inkább meglepődtem, hogy ezek után nem történt semmi.

A NER ugyanis épp amiatt működőképes, hogy megszüntette az állampolgári cselekvés lehetőségét, kivette a politikát a társadalom kezéből. A kezdeményezések (és itt a NOlimpiától a Római-parti népszavazásig sok minden juthat eszünkbe csak a közelmúltból) megmutatták, hogy a Fidesz-KDNP pont attól tudja fenntartani az eredményes és hatékony kormányzás látszatát, hogy ezeket a cselekvéseket is leuralja, azaz úgy hitelteleníti el a társadalmi kezdeményezéseket, hogy egyetlen vállvonással áthúzza azok lényegét. Népszavazni akar Budapest az olimpiáról? Ráadásul úgy, hogy a többség borítékolhatóan nemet mond rá? Hát akkor nem lesz olimpia. Ennyi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.