2017. november 21., kedd

ELAKADÓBAN A BREXIT-TÁRGYALÁSOK

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.11.21.


Donald Tusk európai tanácsi elnök komoly előrelépéseket vár Theresa May brit kormányfőtől. Ha ez a december 14-i EU-csúcsig nem történik meg, akkor gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a Brexit-tárgyalások még ebben az évben tovább lépjenek – írja a BBC.

A megbeszélések a britek által kilépéskor fizetendő összeg, a polgárok jogai és Írország történelmi okokból különleges helyzete körül rekedtek meg. Mind Donald Tusk, mind az EU Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier szerint komoly előrelépésekre van szükség ahhoz, hogy a tárgyalások második szakaszába lépésének bármiféle esélye legyen a már említett EU-csúcson. Ebben a második szakaszban dől várhatóan el az EU és az Egyesült Királyság közti kereskedelmi és egyéb gazdasági kapcsolatok sorsa.

Készek vagyunk már decemberben a második szakaszba lépni, de ehhez komolyabb előrelépések kellenek az Egyesült Királyság részéről” – mondta Tusk.

Tusk és May egy göteborgi konferencián vettek részt, ahol természetesen egy Brexittel kapcsolatos megbeszélés sem maradhatott ki. A brit miniszterelnök az eseményről való távozás előtt nyilatkozott, szerinte a második szakaszba lépéshez elegendő előrelépés történt a már említett három témát érintő első szakaszban. Tagadta, hogy a tárgyalások zátonyra futottak és ismételten hangoztatta, hogy a második szakasz minél előbbi megkezdése számára is prioritás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.