2017. november 24., péntek

ÉPÍTETTEK EGY KOLLÉGIUMOT TEHETSÉGES GYEREKEKNEK TAO-PÉNZBŐL, DE AZTÁN VALAHOGY WELLNESS HOTEL LETT BELŐLE

DIREKT36 BLOG
Szerző: VORÁK ANITA
2017.11.22.


Balatonfüred a környéken élő kézilabdázó gyerekeknek tervezett egy kézilabda akadémiát. A döntés érthető, a városban komoly hagyománya van a kézilabdának, a város csapata jelenleg is a bajnokság negyedik helyén áll, és a Balatonfüredi KSE utánpótlás csapatai is több korosztályban versenyeznek.

A bentlakásos kollégium felépítéséhez több mint félmilliárd forint TAO-támogatást kért és kapott a város kézilabdás alapítványa a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Az egyemeletes, sok erkélyes épület tavasszal elkészült, de nem gyerekek költöztek be, hanem négycsillagos szállodaként nyitott ki. Most csak a neve, az Akadémia Sporthotel utal arra, hogy eredetileg mire szánták.

A hotel közvetlenül a város új, szintén tao-pénzből épült uszodája mellett áll. Kis híd köti őket össze, így a hotel vendégei könnyen átjárhatnak az uszoda wellness-részlegébe, amit ingyen használhatnak. A két épület története is szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A balatonfüredi önkormányzat egyik cége 2011 augusztusában hozta létre a városi kézilabdasportot támogató Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt és az uszodát építő vízilabdás társát is. Mindkettő nagyon sikeresen gyűjtött tao-pénzeket az elmúlt években: az uszoda felépítése mellett ezekből újították fel több helyi iskola tornatermét, idén átadták a papíron kézilabda akadémiának épülő hotelt is, most pedig további közel egymilliárd forintnyi tao-pénzből új kézilabda csarnokot építenek.

A 2011-ben bevezetett tao-rendszernek az a lényege, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójuk egy részét sportcélokra ajánlják fel. A pénzhez az utánpótlásneveléssel foglalkozó foci-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabdaklubok és alapítványok pályázhatnak, hogy plusz bevételhez juthassanak, és végső soron a gyerekek jobb körülmények között sportolhassanak.

A balatonfüredi alapítványok a tao-támogatások megnyílásával egy időben jöttek létre, Bóka István polgármester bevallása szerint is azért, hogy kihasználják az új rendszerben rejlő lehetőségeket. Önkormányzatok ugyanis nem, csak olyan szervezetek pályázhatnak a támogatásra, amelyek tehetséggondozással foglalkoznak. Ahogy korábbi cikkeinkben bemutattuk, az uszoda építése sem igazán felel meg a tao-rendszer szellemiségének, de azt legalább sportolásra használhatják nemcsak a vízilabdázó gyerekek, hanem a város lakói is. A négycsillagos hotelhez viszont már úgy használtak fel több mint félmilliárd forint támogatást, hogy a megvalósult beruházásnak szinte semmi köze nincs az eredeti célhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.