2017. november 26., vasárnap

FEL, FEL TI RABJAI AZ INTERNETNEK!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.26.


Miközben ezekben az években dől el, legfőképpen az internet és a globális cégek szabályozása és működése kapcsán, hogyan fog kinézni a következő világrendszer, ebből Magyarországon szinte semmit sem érzékelünk. Brutálisan el vagyunk zárva, még a lehetőségtől is, hogy megértsük, mi várhat ránk a következő évtizedekben. Pedig számos olyan döntés zajlik most, ami meghatározza majd a társadalmaink képét, az információhoz való hozzáférés lehetőségét, a demokráciáink és a kapitalizmusaink struktúráját. A most megszületett egyéni és közösségi döntések után pedig megkövesedett rendszerek jönnek majd létre, és utólag már nagyon nehéz lesz változtatni.
Egy egyszerű Facebook-teszt

Pár hete a Facebook indított egy úgynevezett tesztet. Hat országban egyszerűen létrehoztak egy második idővonalat a közösségi szájton, és a Facebook-oldalakat átpakolták oda. Csupán annyi történt, hogy ha egy újság, egy aktivista közösség, egy civil szervezet, vagy csak egy népszerű közösségi szereplő híreit, és nem a személyes ismerőseid posztjait akartad látni, át kellett kattintanod egy másik hírfolyamába. Csak plusz egy kattintás.

Az eredmény brutális lett. Szlovákiában és Szerbiában is, ahol elvégezték ezt a tesztet, 60 százalékkal csökkent a Facebook-oldalak elérése.

Volt egy olyan lehetősége is az oldalaknak, hogy hirdetéseik bekerülhettek az elsődleges idővonalra. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a tőkeerős, például oligarchák által birtokolt híroldalak, amelyeknek volt pénzük a hirdetésére, el tudták érni a lakosságot, a kisebb blogok, híroldalak, politikai szervezetek, akik viszont nem rendelkeztek tőkével, egyszerűen kikerültek az emberek látóköréből.

Pedig nem történt nagy dolog, csak a Facebook egy teszt kedvéért csavart egyet az algoritmusán. Bár a cég jelezte, hogy globálisan nem fogja bevezetni ezt a fajta rendszert, amit tesztelt, az amit ebben a 6 országban láttunk, brutálisan jelzi, hogy egy globális cég mennyire durva hatással lehet egy ország vagy szinte a teljes bolygók nyilvánosságára. És a helyzet arra is rámutatott, semmilyen kontrollunk nincs ezek fölött a globális cégek és döntéseik felett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.