2017. november 19., vasárnap

ÍGY KÉSZÍTSD FEL AZ AUTÓDAT TÉLIRE

CARTÁRS BLOG
Szerző: cartrárs
2017.11.17.


Már látótávolságban a karácsony, mindjárt itt a mikulás vagyis rövidesen már benne is vagyunk a télben: ez pedig azt jelenti, hogy ideje autónkat felkészíteni az elkövetkező hónapok kihívásaira. Ebben az írásban most összeszedtük, hogy mikre érdemes odafigyelni, hogy minden rendben legyen:

Gumik

November van, így már eljött az ideje a téli gumi felszerelésének! Ilyenkor nemcsak az abroncs állapotára érdemes figyelni (tehát ne legyen repedezett, vagy sérült), de a mintázat mélységére is! Amíg ugyanis a nyári gumiknál a minimum profilmélység 1,6 mm, addig a téli abroncsoknál ugyanez 4 mm, tehát amíg nyáron még megfelelő egy 3 mm-es abroncs, a téli guminál már csak a vastagabb mintázat megengedett.

Érdemes figyelni a 4 évszakos abroncsokra is, hiába használhatók egyes típusok viszonylag normálisan (a hangsúly a viszonylagoson van!) télen újkori állapotukban, 2-3 mm-es profilmélységgel már azok sem nyújtanak megfelelő biztonságot. Én már csak azért is javaslom, hogy megfelelő téli gumival vágj neki az elkövetkező hónapoknak, mert előfordulhat, hogy egy, általad okozott koccanásnál nem fizet a biztosító az autód javítására. A társaságok ugyanis ilyenkor megtagadhatják a casco-ra való kárrendezést, ha a baleset nyári gumis autóval történt.

Az abroncs típusa és mintázata mellett a guminyomásra is figyelni kell. Minden autón feltüntetik a megfelelő értékeket, ezeket vagy a B-oszlopon, vagy a tanksapka fedelének belső oldalán találod. Jó tanács, hogy minden esetben tartsd be a feltüntetett értékeket! Gyakori tévhit, hogy télen a „nagyobb tapadásért” csökkentik 0,5 atmoszférával a guminyomást, de ez csak ront az autó úttartásán és a fogyasztást is növel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.