2017. november 10., péntek

IJESZTŐ VALÓSÁG: A PÉNZÜGYEKBEN MÉG SZÁMOLNI SEM TUDUNK - ENNYIEN MÉG NEM VÁRTÁK AZ ÁLLAMI NYUGDÍJAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.10.


Az elmúlt egy évben nagyot romlott a lakosság öngondoskodási képessége – ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index csökkenő értékéből. Szélesebbre nyílt a társadalmi olló, egyre kevesebben takarítanak meg egyre többet. Noha a jelentős többség azt gondolja, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, a lakosság háromnegyede az államtól várja, hogy gondoskodjon róla. Az is kiderült, hogy csekély pénzügyi ismereteink tovább romlottak: képtelenek vagyunk kamatot és kamatos kamatot számolni.

Míg a 2012-es mélypont óta lassú, de folyamatos javulást mutatott a lakosság öngondoskodási képességét mérő OTP Öngondoskodási Index, most 2 ponttal 36 pontra esett vissza – derül ki a frissen közzétett mérésből. Vagyis a 100 pontos skálán eleve alacsony érték emelkedésének lendülete megtört, az öngondoskodás fogalma kezd kikopni a közgondolkodásból.

Az is kiderült, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztők esetében nem jelentős a változás, az alacsonyabb végzettségűeknél azonban 3 pontos a csökkenés, lényegesen kisebb bázisról. Míg a 8 általános végzetteknél csak 24, addig a diplomások esetében 48 ponton áll ez az érték. Két éve ez 32, illetve 43 pont volt. Vagyis egyre szélesebbre nyílik a társadalmi olló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.