2017. november 1., szerda

ISTEN KEGYELMÉBŐL URALKODIK RAJTUNK ORBÁN? - LUTHER MIT SZÓLNA EHHEZ?

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.10.31.


A minisztelnök szerint ő Isten kegyelméből uralkodik. Amikor Luther Márton ötszáz évvel ezelőtt kihirdette tételeit, az akkori korrupció ellen küzdött. Az igazságtalanságért való kiállásból fakadt az egyén saját megváltásának a felelőssége és szabadsága...

...Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes korának szokásos médiájával élt, amikor kiszögezte wittenbergi templom kapujára 95 hittételét. Nem ez volt a forradalmi tett, hanem az, hogy kiállt az egyház korruptsága ellen. Az önkéntes szegénységet vállaló lánglelkű teológus a bűnbocsátó cédulák rendszerét kárhoztatta, ezzel az egyház anyagi érdekét sértette. Ha valaki megvásárolta a búcsúcédulát, akkor a pápa (vagy megbízottja) megbocsátotta a vétkeit, sőt elengedhette az imák elmondásából, böjtölésből és zarándoklatból álló egyházi penitenciát. Erre azért volt szüksége a pápának, mert a vatikáni Szent-Péter bazilika építéseinek költségeit a Fuggerek hitelei fedezték, és cserébe a bankárcsalád megkapott bizonyos pénzügyi jogokat az egyháztól.
Számos ember szemét szúrta, hogy az egyház végső soron a lelkek megváltásával kufárkodik. Luther kimondta csupán azt, amit sokan nem mertek. A Guttenberg-féle könyvnyomtatási forradalom segítette azt, hogy az igazságtalanság elleni szavak futótűzként terjedtek el Európában. Luther bátorsága, hogy az őt kiátkozó pápai bullát nyilvánosan elégette, még nagyobb népszerűséget hozott a közérthető nyelven prédikáló teológusnak és az egyre bővülő tanainak. Mert nem állt meg az egyház korrupt rendszerének ostorozásánál, hanem a lelkek hit általi üdvözülését is hirdette, amihez nem feltétlen szükséges az emberekből álló egyház közvetítő szerepe. Ezzel nem csupán az egyház uralma alól mentette fel a lelkeket, hanem a megváltás szabadságát és egyben a felelősségét is a saját kezébe vehette a keresztény ember. Ezzel elindult a nyugati gondolkodás a felnőtté válás útján.

A valódi történelmi tette az volt, hogy a wormsi birodalmi gyűlésen a császár jelenlétében is megvédte a tanait, így korának leghatalmasabb emberei előtt vállalta a saját igazságát, kockáztatva életét is. Luther a gyűlésen beszédei során végig a Bibliával érvelt, arra kérve bíráit, hogy a Szentírás segítségével bizonyítsák be tévedéseit. Ugyanakkor nem fogadta el a pápai hatalom főségét, sőt az egyházfő és a zsinatok tévedhetetlenségét sem, számos ponton mutatva rá az egyház következetlen lépéseire.

Ismerve Luther kőkemény kiállását a korrupcióval, az igazságtalansággal szemben, nekem Orbán Viktor mai önmagát isteni kegyelemből uralkodónak tituláló beszédével kapcsolatban az alábbi wittenbergi tételek jutottak eszembe:

“Az evangélium kincse olyan háló, amellyel egykor az anyagi javak embereit halászták.
A búcsú kincse pedig olyan háló, amellyel ma az emberek anyagi javait halásszák.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.