2017. november 15., szerda

ITT A RÉSZLETES NYUGDÍJEMELÉSI MATEK!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.15.


A novemberi emelt nyugdíjat még csak azok kapták kézhez, akiknek járandósága számlára érkezik. A postás a többieknél mától csenget. Már most is többen fejezték ki viszont csalódásukat amiatt, hogy a jóváírt pénz kevesebb lett a vártnál. Áttekintettük, erre miként kerülhetett sor, mit mutatnak a számok.

A Magyar Államkincstárhoz már eddig több száz reklamáció érkezett a novemberi nyugdíjkifizetésekkel kapcsolatban. Mint tudatták: folyamatosan vizsgálják a panaszokat, de eddig egyetlen esetben sem bukkantak arra, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalás történt volna. A kincstár szerint az esetek többségében a 80 ezer forint feletti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét.

A nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat a 1997. évi LXXXI. törvényben fektették le. A jogszabály azonban néhány dologban csak keretet ad, amit tartalommal kormányrendeletek töltenek ki. Így van ez a nyugdíjprémiummal is. Ebben az esetben gondot okozhat, ha valaki (mint azt tapasztaltuk) a törvényt böngészi. Abban ugyanis a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetére kifizetésként a novemberi nyugdíj „25 százaléka” és a „legfeljebb 20 000 forint” is szerepel. Ez okozhatta, hogy akadtak, akik a 20 ezer forintra, mások pedig havi járandóságuk negyedével növelt értékére számítottak.

A nyugdíjakat az Országos Nyugdíj-főigazgatóság helyett már a Magyar Államkincstár fizeti ki. Bankszámlára már november 10-én megérkezett az emelt összeg, a postások ma kezdik meg a kézbesítést, ami akár november 26-ára is csúszhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.