2017. november 5., vasárnap

JÖHET AZ ORBÁN-CSOMAG

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2017.11.05.


Magyarországon a "csomag" szó hallatán az egyszerű állampolgár összerázkódik, mert nem a karácsonyi csomagokra gondol. Átélt már Bokros-csomagot 1995-ben (ezt a választók jelentős része végül megbocsátotta), Gyurcsány-csomagot 2006-ban (ezt nem), Orbán-csomagot 2010-11-ben (ezt meg be sem vallották). Utóbbi kb. 1000 milliárdot tett ki. Érdeme a deficit csökkentése volt, de hatalmas áron.

A megszorításik zömét -a minimálbér megadóztatása, az egészségügy és az oktatás legatyásítása, a rokkantak és munkanélküliek ellátásának megkurtítása, a közmunkásbér és a szociális segély csökkentése- az amúgy is nehezen élők szenvedték el.

A kérdés: jön-e új Orbán-csomag?

Igen, jöhet. Kiderült, hogy a választás után közvetlenül korrigálni kell a a deficit és az államadósság számait is. Az európai intézmények észrevették, hogy a kormány velük szemben is megpróbálkozott az "elvesztette közpénz-jellegét" trükkel.

Az Eximbank kiadásait és adósságait (benne Vajna TV2-vásárlásához vagy Garancsi Kopaszi gáti beruházásához adott gigahitelekkel), valamint régi kedvenceink: Matolcsyék MNB-alapítványainak palotavásárlásait nem a költségvetésben könyvelték el, noha közpénzből származtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.