2017. november 14., kedd

LEVEGŐBEN LÓG AZ ÖSSZES UNIÓS TÁMOGATÁSUNK FELFÜGGESZTÉSE

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2017.11.14.


A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most ennél is nagyobb pofonra készül: több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok.

Durván megdrágult közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van a 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása. De a 24.hu értesülése szerint nagyítóval nézik meg azt a dél-balatoni vasúti projektet is, amelyik az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. volt.

A lajstromban több mint 15 milliárd forintnyi olyan szerződés is szerepel, amelyet az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség maga kötött. A Lázár János vezette tárca megbízásai közül megvizsgálnak egy 5 milliárdos tanácsadói megatendert, továbbá két hasonlóan méretes, 6,5 milliárd, illetve 5,1 milliárd forintos kommunikációs közbeszerzést is.

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk,

azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.