2017. november 25., szombat

MAGYARORSZÁG SAJÁT AKARATÁBÓL A NACIONALIZMUS ÉS AZ IDEGENGYŰLÖLET LABORATÓRIUMA LETT EURÓPÁBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.25.


- Sorosnál optimálisabb rémkép nincs is egy olyan állam számára, amely illiberális és Oroszországhoz törleszkedik

- Schöpflin György: Közép-Európa, benne Magyarországgal sosem lesz nyugati típusú demokrácia

- A Visegrádi Csoport rászolgált, kétkedéssel nézzenek rá az unió nyugati részén

Le Monde

1. A vezető francia lap különtudósítót küldött Budapestre, hogy utánajárjon a „Soros-ügynek”, miután meglátása szerint Orbán Viktor fokozza a támadásokat a milliárdos ellen, akit túlságosan liberálisnak, illetve menekültek kapcsán túlságosan elfogultnak tart. Most éppen nemzeti konzultációt tart az első számú közellenség ellen. Soros lehetne persze népszerű is, hiszen külföldön szerzett vagyonából egyetemet létesített egykori hazájában, de nem. A miniszterelnök teleaggatta fényképével az országot. És miközben egyetlen menekült sincs Budapest utcáin, a szavazóknak véleményt kell mondaniuk az állítólagos Soros-tervről. Az üzletember hosszú idő után a napokban megszólalt és visszautasította a vádakat, ám a hatalom megpróbálta ezt is a maga javára fordítani, mégpedig azzal a felkiáltással, hogy a befektető immár saját maga is frontális támadást indított az ország ellen. Soros persze ideális mumus egy illiberális rendszer számára, amely Oroszországhoz közeledik. Az emberbarát mindazt megtestesíti, amit Orbán megvet.

Kovács Zoltán azt hangoztattaa, hogy Soros politikai célokra fordítja a vagyonát. A nemzeti konzultációról pedig azt fejtegette a szóvivő, hogy az segít összehangolni a kormány, illetve a nép álláspontját, ennél fogva nem populista, hanem demokratikus aktus. Ám a poszterekre több helyütt is rámázolták: „Büdös zsidó!” Egyébiránt Kovács továbbra is offshore intézménynek tartja a CEU-t, amelyet változatlanul a bezárás fenyeget, mivel a kormány nem írja alá a kész megállapodást. Virág Andrea a Republikon Intézettel úgy véli, hogy a magyar társadalom részben rasszista, ezért jól fogadja, hogy Magyarország deklarálja: az európai keresztény kultúrát védi Sorossal és a menekültekkel szemben. Viszont veszélyes nekimenni a Közép-Európai Egyetemnek, mert az emberek tisztában vannak annak értékével.

Ignatieff rektor alávalónak minősíti, amit Orbán művel Sorossal szemben, bár a miniszterelnököt nem tartja fasisztának. Ugyanakkor az egyetem elleni hadjáratot a demokrácia elleni merényletnek nevezi. Ő maga csak annyit szeretne, hogy a politika hagyja őket békén, adja meg nekik a tanszabadságot. Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője szerint a fő választóvonal Magyarországon a nemzetiek és a globalisták között húzódik. A magyarok otthon vannak Európában, de nem szeretnének sem szövetségi uniót, sem multikulti társadalmat. Boros Tamás a Policy Solutions-tól, ezt némiképp másként látja. Mint mondja, első kormányfői kudarca után Orbán elhatározta, hogy a félelemre játszik rá. Az ellenséget mindig a határon túl találja meg hozzá.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/11/24/la-hongrie-face-au-cas-soros_5219490_3214.html?xtmc=hongrie&xtcr=1

2. A vezércikk veszélyes kereszteshadjáratnak tartja, amit a magyar kormány hónapok óta folytat Soros György ellen. Ám úgy véli, az eljárás pontosan jellemzi az ország tekintélyelvű és populista sodródását. Orbán Viktor biztos abban, hogy megnyeri a párharcot, de mennyire jelképes, hogy éppen a magyar származású milliárdost választotta ellenfelül, belőle csinált első számú közellenséget. A hatalmas sajtókampánnyal megtámogatott nemzeti konzultáció eredménye nem lehet kétséges: fel kell mutatni, hogy a tömegek egyöntetűen elítélik a „Soros-tervet“. A hatalom azzal vádolja befektető-emberbarátot, hogy összeesküvést sző szülőhazája ellen, és hogy az EU támogatásával évente egymillió mingránst akar Európába hozni. Nem meglepő, hogy Magyarország nem kér a menekültek befogadásából. Orbán Viktor évek óta igen határozottan utasítja el ez ügyben az emberséges politikát. Orbán sikere zálogává tette a nacionalizmust, és hogy visszaverje a brüsszeli „diktátumokat“.

Ám a Soros elleni kampány bizonyosan mellétalál. Itt egy bűnbakot kreálnak, alig leplezetten antiszemita alapokon, és ez drasztikusan mutatja, milyen irányban is halad Magyarország, illetve a térség több, más állama. Az üzletember nemzetközi befektető és sok esetben gátlástalan spekulánsként járt el, ám vagy 40 éve egyben liberális filantróp, aki milliárdokat áldozott a korábbi szocialista országok demokratikus átmenetének támogatására. Ő hozta létre a CEU-t, amely mostanában szüntelen piszkálódásnak van kitéve a magyar hatóságok részéről, de a Nyílt Társadalom Intézettel együtt döntő szerepet játszott az új elit képzésében, Orbán Viktorral az élen. Az EU, és főként Franciaország nem ülhet ölbe tett kézzel az ügy láttán. Nem csupán azért, mert az Orbán által kezdett cinikus hadműveletet minden szempontból el kell ítélni. Hanem mert a Soros-ügyön túlmenően az európai demokraták nem maradhatnak közönyösek, miután a magyar kormány magára vállalta, hogy a nacionalista és idegengyűlölő Európa kísérleti laboratóriuma legyen, ellenpólus az unió értékeivel szemben.

http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/11/24/viktor-orban-contre-george-soros-une-croisade-dangereuse_5219766_3232.html?xtmc=hongrie&xtcr=1
...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.