2017. november 26., vasárnap

"MAGYARORSZÁGON A TUDOMÁNYBAN IS POSZTKÁDÁRI FÉLKAPITALIZMUS URALKODIK"

MAGYAR NEMZET ONLINE
- KULTÚRGRUND
Szerző: LAKNER DÁVID
2017.11.25.


A Bárány Tibor és Jenei László szerkesztésében a közelmúltban megjelent Kiskáté című kötet bevezetőként szolgál a kortárs filozófiai művek olvasásához. Bárány Tiborral teljesítménykényszerről és a netes világ útvesztőiről is beszélgettünk.

– Mi szólt amellett, hogy a korábban az interneten megjelent, tanulmányértékű recenziók könyvben is megjelenjenek?

– Az, hogy valami fenn van az interneten, nem jelenti, hogy örökkön-örökké elérhető lesz. A Kiskáté rovat most elég jó helyen van a Műút portálon, viszonylag sokan látogatják az oldalt, de bármi megtörténhet, és a szövegek egyszer csak digitális gettóba kerülnek. Ugyan fent vannak a neten, de nem vezetnek hozzájuk linkek, senki sem bukkan rájuk. Elképzelhető olyan helyzet, hogy ezek a szövegek jobban elérhetők lesznek könyvformátumban, mert tudjuk, hova kell nyúlni a polcon. De persze igaz, hogy a legtöbben egyre több mindent képernyőről olvasunk, és a Kiskáté továbbra is online rovat marad. Egyszerűen csak szerettük volna sokféleképpen elérhetővé tenni ezeket az írásokat.

– Mi indokolja, hogy a speciálisan a sajtóműfajok kategóriájába sorolt kritikák könyvben is elérhetővé váljanak?
– Ezek a szövegek 17-20 ezer leütés hosszúak, és ez már épp az a terjedelem, amelyben lehet értelmeset mondani egy könyvről. Illetve nem is feltétlenül magáról a könyvről, hanem a filozófiai kontextusáról. A rovat tíz éven belül megjelent, tehát kifejezetten kortárs angol nyelvű filozófiai kötetekről szóló kritikákat közöl. De nem az a leghangsúlyosabb, hogy a recenzens minősítse vagy értékelje a könyvet, hanem hogy megmutassa azokat a problémákat, amelyekről ma az angolszász filozófiai közegben vitatkozni szoktak. Amit mi tanulmányértékű kritikának hívunk, azt az angolszász világban egyszerűen esszének nevezik. A mi szerzőink nem elsősorban a kattintékonyságra utaznak, nem az a lényeg, hogy szerepeljen a szövegben néhány nagyon erős állítás, amely odavonzza az olvasókat. Az írások bonyolult gondolatmeneteket mutatnak be, mégis speciális filozófiai előképzettség nélkül is befogadhatók.
– Milyen kortárs filozófiai problémákról van szó a könyvben?
– Három éve azzal azt ötlettel kerestem meg a Műút folyóiratot, hogy szeretném megmutatni az analitikus filozófiát, amely virágzik, mégsem nagyon látszik Magyarországon. Még a művelt nagyközönség is keveset tud róla. Ennyiben tehát a kötet írásai kifejezetten az analitikus filozófiára koncentrálnak. Másfelől persze bekerült a kötetbe egy írás mondjuk Žižek könyvéről is, ő pedig minden, csak nem analitikus filozófus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.