2017. november 5., vasárnap

MEGHOSSZABBÍTOTT CINIZMUS: KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM A VÁLASZTÁSOKIG

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA
2017.11.04.


Amikor már azt gondolnánk, cinikusabb már nem lehetne a kormány, bejelentik, hogy meghosszabbítják az egyébként december elsejétől március elsejéig tartó téli kilakoltatási moratóriumot – április 30-ig. A kormány ezt azzal indokolja, hogy az őszi mellett a tavaszi hideg időt is ki akarják kerülni, de valamiért ez korábban soha nem jelentett problémát. Mivel a választások várhatóan áprilisban lesznek, nem nehéz kikövetkeztetni a motivációt.

A hitelválság legsúlyosabb hatásai éppen most kerülnek felszínre: a jelentősebb megtakarítással nem rendelkező hitelesek sorra veszítik e lakhatásukat. A kormány, amely azt próbálja elhitetni, hogy megvédi a családokat, remekül megoldotta a magyar devizahitel-válságot, és senkit sem hagyott az út szélén, csúfos kudarcot vallott a lakhatási válság kezelésében.

Igen, nyugodtan beszélhetünk lakhatási válságról és teljes lakáspolitikai kudarcról Magyarországon.

Más európai országokkal ellentétben nálunk szinte lehetetlen szociális bérlakáshoz jutni, miközben önkormányzati képviselők kényük-kedvük szerint gazdálkodnak a lakásvagyonnal. Vagyis általában a lakások nagy részét hagyják lerohadni, sok helyen pedig a jobbakba olcsón beköltöznek a haverjaik vagy ők maguk. Egekbe szöknek a lakásárak, elsősorban az albérleteké, de a lakástulajdoné is, miközben ezt az árnövekedést nem fedezik a kormány által propagált olyan támogatási formák, mint például a CSOK. A lakhatási támogatásokra szánt költségvetés nagy része pedig a leggazdagabbaknak jut, miközben a lakásszegénységben élőktől folyamatosan vonják meg a támogatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.