2017. november 10., péntek

MIÉRT BOLDOGOK A NORVÉGOK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2017.11.10.


Mert boldogok, az nem kérdés, legalábbis ha hiszünk az ENSZ idei rangsorának (melyen egyébként Dánia és Izland követi őket – valami mégis lehet Észak-Európában). Tegyük félre a skandináv krimiszerzők festette nem túl rózsás képet, és nézzük meg, mitől is ilyen boldogok a norvégok!

A legegyszerűbb persze, ha ehhez olyasvalaki segítségét vesszük igénybe, aki már jó pár éve köztük él, ugyanakkor külföldiként mégis képes kicsit kívülről látni a vikingeket.

A kritériumoknak a Midlife Migrant blog szerzője, Kate éppen megfelel, hiszen 2013 óta él Oslóban német férjével és két gyermekükkel. Londonból költöztek oda, úgyhogy bőven van összehasonlítási alapja.

A norvégok boldogságának nem sok köze van a mesés fjordoknál található házakhoz, az Északi fényhez, és a többi, a hétköznapokhoz olyan nagyon erősen nem kapcsolódó dologhoz.

Ezzel szemben sok norvég él sűrűn lakott lakótelepeken, főleg a nagyvárosokban, ők a fjord melletti nyaralóról inkább csak álmodoznak, mintsem megengedhetnék maguknak.

A téli időszak elég kemény, hiszen hosszú, hideg, a nappalok rövidek. És még az alkohol is drága. Az ország déli részén élők az Északi fényben sem gyönyörködhetnek. És még az adók is magasak.

Ezzel együtt a norvégok boldogok, amit nem lehet csak a pénzre és a jólétre fogni (bár az anyagi biztonság kétségtelenül segít). De akkor mi az oka? Következzen pár hétköznapi, de az elégedettséghez mindenképpen hozzájáruló dolog!

Korrupció? Az mi?

Nem gondolnám, hogy Norvégia mentes lenne a korrupciótól, de azért a nagyságrendek, a jelenség társadalmi beágyazódottsága és a vele kapcsolatos közvélekedés azért nagyon nem mindegy.

A norvég alapállás márpedig a bizalom, akármilyen furcsán is hangzik ez a (mindenkori) magyar közállapotok fényében. A norvégok ugyanis megbíznak az ország vezetőiben, hogy azok őszintén, átláthatóan és az ország legjobb érdekeit szem előtt tartva kormányoznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.