2017. november 22., szerda

MIÉRT MARADT EL A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA VILÁGMÉRETŰ GYŐZELME?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.11.22.


1989-ben jelent meg az amerikai politikatudós, Francis Fukuyama híres (egyes körökben hírhedt) esszéje, mely az akkorra már vonagló Szovjetunió bukását előrevetítve vázolta fel a nyugati – legfőképp amerikai – liberális demokrácia eszméjének globális győzelmét.

Fukuyama szerint ez a győzelem lesz a végső, utána az utolsó ember le is húzhatja a történelem láthatatlan rolóját. Majd’ harminc év távlatából azonban ideje belátnunk, hogy ez nem történt meg, a történelem vége nem érkezett el, vagy legalábbis ma már nem úgy képzeljük el a világvégét – gondoljunk itt a globális felmelegedésre, vagy egy esetleges USA – Észak-Korea nukleáris háborúra – mint ahogy azt egykor Fukuyama írta. Andrew J. Bacevich, a The American Conservative újságírója elemzi a Hedgehog Review őszi számának témába vágó írásait.

Bacevich úgy látja, hogy Fukuyamával és a hozzá hasonló, történelem végét vizionáló tudósok elméleteivel ellentétben a történelem sokkal „rugalmasabbnak, makacsabbnak és ködösebbnek” bizonyult. Az amerikai liberális demokrácia világmeghódításának elmaradását otthon, magában az Egyesült Államok politikai rendszerének ellentmondásaiban és hibáiban kell keresni.

Ezeket a szerző négy pontban szedi össze:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.