2017. november 15., szerda

MULTIMILLIOMOS LETT A TRAFIKOS ÉS A KASZINÓS

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2017.11.15.


Alig fial a pénz a bankban, és ez nemcsak most igaz, hanem az elmúlt néhány évre is, 2-3 százalék közötti éves kamatot kínálnak a lekötött megtakarításokra. Prémium magyar államkötvénybe már kicsit jobban megéri tartani a megspórolt pénzt, 3-4 százalékos éves többlet is kisajtolható. Ennél is vonzóbb az ingatlanbefektetés, bérbeadással sikerülhet 6-8 százalék közötti éves hozamot produkálni. Ezek gyakorlatilag kockázatmentes vagy viszonylag kis kockázatú befektetések. Aki vállalkozik, az kevésbé mehet biztosra, ezért érthetően valamivel többet szeretne kapni a pénzéért.

Mit gondolnak, a magyar gazdaság húzóágazatának számító autógyártásban mennyi profitot lehet bezsebelni?

Az autógyártó cégek tulajdonosai által a vállalkozásukba betett pénz tavaly nem egészen 14 százalékos hasznot hajtott – vagyis ha egy autógyártó cégbe a tulajdonosok 1 milliárd forint saját tőkét raktak bele, akkor 140 millió forint nyereséget termelt a vállalat átlagosan (voltak cégek, amelyeknek jobban ment, másoknak kevésbé). Ezt a mutatót nevezzük sajáttőke-arányos nyereségnek (az angol névből rövidítve ROE), ezzel mérik az egyes vállalati szektorok jövedelmezőségét. Ami egy magánszemély esetén a bankba betett pénzre fizetett kamat vagy a bérbe adott lakás hozama, az egy vállalat esetében a sajáttőke-arányos nyereség.

Imponálóan hangozhat a 14 százalékos jövedelmezőség, és sejteni lehet, hogy mondjuk a magánkórházak, magán egészségügyi szolgáltatók sem panaszkodhatnak, egyre többen keresnek fel magánrendeléseket és gyógyíttatják magukat így az állami egészségügy helyett. Tavaly a magán-egészségügyben a betett pénz 22,5 százalékát elérő profit volt az átlagos.

De van ennél is jobb biznisz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.