2017. november 26., vasárnap

NEM CSAK AZ ÁLLAMISÁGUNK SZŰNT MEG, HANEM A LÉTBIZTONSÁGOT IS FELSZÁMOLTÁK

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. ÉAKATOS GYULA
2017.11.24.


Nem csak az államiság, az Alkotmányos Rend szűnt meg 2011-ben, a Munka Alkotmány is elmaradt, a kormány törvénybe iktatta a munkavállalói kiszolgáltatottság önkényét!

A Munka Alkotmányának többek között tartalmaznia kellene a következő biztosítékokat és eljárásrendet!

„Egy önfinanszírozó létszám-leépítési folyamat a gyakorlatban gyakran 11 lépésből állna, ha komolyan vennék!
  • Lépés: „A döntés”. A tulajdonos meghozza arra vonatkozó döntését, hogy mely munkaszervezetet, munkafolyamatot akarja leépíteni.
  • Lépés: „Együttműködési megállapodás”. Az érdekképviseletet értesíteni kell a tulajdonosnak a döntésről. Ebből lesz egy tárgyalási folyamat, melynek végén lehet a megállapodás. Persze az érdekegyeztetésnél fontos lehet az előzetes megállapodások szerepe a leépítések konfliktus minimalizálásánál. Ebben a szakaszban fontos lehet a Kollektív Szerződés újratárgyalása, valamint a vállalat teherviselő képességét figyelembe vevő leépítési kompenzációk meghatározása. Az előzetes megállapodásoknak ki kell terjedniük olyan tényezőkre, mint a leépítendők kiválasztásának szempontjai.
  • Lépés: az ún. „együttműködési bizottság” létrehozása: Ezt a bizottságot a felek paritásosan hozzák létre. Feladatai: - vállalat helyzetének elemzése, leépítendő létszám meghatározása; ellenőrzi, kik esnek munkajogi védelem alá; jogorvoslati mechanizmus létrehozása; akciótervek kialakítása stb.
  • Lépés: „a létszámkeret előzetes bejelentése”. Ez egyrészt a munkaügyi központ felé, másrészt a munkavállalók felé.
  • Lépés: A vezetők felkészítése a leépítési folyamatra, továbbá a döntések közlésére, a jogi környezet megismerésére, a szervezeti szempontokra, munkanélküliség hatásaira és arra hogyan tudunk együttműködni a HR területtel és szolgáltatókkal, tanácsadókkal.
  • Lépés: „Nevesítés”. Az érintett területek vezetői döntenek az Együttműködési Bizottság által megállapított szempontok alapján a leépítendő személyekről. A mérlegelésben segít a HR vezetés.
  • Lépés: A vállalati munkaerő szolgálati iroda megalakítása. Ez az iroda, szolgáltató és ügykezelő hely. Iroda feladatai: a leépítettekre vonatkozó személyzeti és munkaügyi feladatok ellátása, adó, TB., karrier tanácsadás; információs adatbank működtetése.
  • Lépés: „Tervezés”. Az egyéni munkavállalói karriertervekre vonatkozó döntések alapján személyekre lebontott inkubációs tervek készítése.
  • Lépés: Az Együttműködési Bizottság rendszeresen ülésezik és meghozza döntéseit.
  • Lépés: „Az ügykezelés: A leépítési vállalkozási és szociális segítségnyújtással együtt járó ügyek kezelése, folyamatos menedzselése, amelyben a humánpolitikai osztály munkatársai és a tanácsadók együtt járnak el.
  • Lépés: Az „eredményvizsgálat”: negyedévenként rendszeresen felülvizsgálják a kialakított gyakorlatot és annak hatását. Az eredményvizsgálat során a gondoskodásban résztvevő team tagjai visszajelzéseket kaphatnak a munkájukról a leghitelesebb forrásból az érintettekről.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.