2017. november 2., csütörtök

NEM VOLT SE SZOCIALISTA, SE FORRADALOM! - 100 ÉVES A KOMMUNISTA PUCCS

HETI VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2017.11.01.


A nép nem rohamozta meg a Téli Palotát, az akciót nem Lenin vezette, az Auróra teljesen mellékes szerepet játszott: az oroszországi vörös október kanonizált képe szinte tisztán kommunista mitológia. A csütörtöki Heti Válasz évfordulós összeállításában szó esik a bolsevikoknak bizalmat szavazó akkori értelmiségről és a kommunizmus továbbélő örökségéről is.

A „nagy októberi szocialista forradalom” mitológiáján nemzedékek nőttek fel a keleti blokk országaiban, így Magyarországon is. Csakhogy az, ami 1917-ben történt, egyáltalán nem volt nagy és nem volt forradalom. A vörös október mítoszai közül talán ez utóbbi a legmerészebb és a köztudatból legnehezebben kiirtható hazugság. A „forradalom” valójában a Bolsevik Párt által levezényelt fegyveres puccs volt a polgári és szocialista politikusok alkotta, ideiglenes Kerenszkij-kormány ellen.

A szovjet október-mitológia részben tényekből építkezett, részben viszont alapvető hamisításokkal dolgozott, ráadásul állandóan hozzáidomították a pártvezetés változó igényeihez. A Heti Válasz összeállításában bemutatjuk a vörös október négy legfontosabb, máig sokak által igaznak elfogadott mítoszát. Ötvös Istvánt, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagját arról kérdezzük, miben különbözött a kommunizmus más társadalom-átalakító mozgalmaktól, és hogyan roncsolta a társadalom mentalitását máig ható módon a negyven évig tartó „szellemi hiánygazdálkodás”. Osztovits Ágnes pedig azt mutatja be, hogyan kerültek az értelmiségiek a bolsevizmus bűvkörébe, és milyen kiábrándulás várt rájuk a szocializmus „szép új világában”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.