2017. november 5., vasárnap

NER-PROPAGANDA ÉRETTSÉGIN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2017.11.05.


Lezajlottak az őszi írásbeli érettségi vizsgák. Az eredményeket még nem tudjuk, de a javítókulcs alapján bárki ellenőrizheti, mennyire hű alattvalója a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

A tavalyi tanévben bevezetett szakmai ágazati érettségik körül sok volt a gubanc. A követelmények, amelyek alapján a diákok felkészülhettek volna, csak hónapokkal az évkezdés után kerültek nyilvánosságra, így a gyerekeknek sokkal kevesebb idejük volt tanulni, mint más tantárgyak esetében. Az Oktatási Hivatal által kiadott mintafeladatsorokban olyan szakmai hibák bukkantak fel, amelyek több szempontból is vállalhatatlanok voltak. A májusi írásbelikben is akadt bőven megkérdőjelezhető tartalom, és a megszületett eredmények is jól tükrözték, hogy egy összecsapott, csak élesben tesztelt számonkérés mennyire lehet hatékony. Segítünk: nem nagyon.

Ezek után nem csoda, hogy az őszi érettségit már némi gyanakvás előzte meg. Különösen a pedagógia ágazati írásbeli vizsgát, amelynek a mintafeladatai között olyan gyöngyszemeket fedezhettünk fel tavasszal, mint hogy család csak két különböző nemű ember utódnemzésre képes közössége lehet, vagy hogy a fenyítés elfogadható nevelési eszköz.

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető az október végi vizsga kérdéssora és javítókulcsa is. Ezek alapján az feltételezhető, hogy a feladatsort kidolgozó csapat a nyarat inkább pihenéssel töltötte, mint a rendszer finomításával és szakmai fejlődéssel. Az, hogy a kritikák mégis érzékenyen érintették őket, abból látszik csupán, hogy a javítási útmutatóba bekerült egy rövidke kitétel, ami bármilyen probléma áthidalására használható.

A mágikus, mindent megoldó mondat így hangzik:
Más, szakmailag helyes válasz is elfogadható.

Az írásbeli feladatsor javítókulcsában a megoldandó feladatok egyharmadánál szerepel ez a kitétel. Így az értékelő tanár nem teheti szóvá, hogy az útmutató szakmai hibákat tartalmaz, a feladatlap kidolgozóinak pedig nem kell elismerniük, hogy annyira azért nem értenek a témához, mint amennyi pénzt kaptak a feladatsor előállításáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.