2017. november 7., kedd

PONTOSÍTOM MAGAM: AZ EGYHÁZI VAGYONRÓL

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.11.07.


Nos, a politológus is hibázik, úgyhogy most javítanom, illetve pontosítanom kell magam. A napokban valahol azt találtam mondani, hogy 1905-ben államosították az egyházi vagyont, de ez csak részben igaz. Vagy inkább nagyon pontatlan… Merthogy.

A helyzet igazából az, hogy az egyházi vagyon egy jelentős részét már 1789/1790-ben megszerezte az állam, és az 1801-es konkordátum értelmében az állam elismerte, fizette és kontrollálta az egyházakat.

1905-ben az egyházi vagyon újrarendezése történt meg – ami az államé volt, az államé maradt, viszont nem fizették többé a papokat például, törölték az állami költségvetési támogatásokat.

Az egyházi (és az egyházak által használt állami) vagyont összeírták (hatalmas viták közepette). Az állam bizonyos vagyontárgyakat átadott, bizonyos vagyontárgyakat pedig használatba adott az egyházaknak.

Viszont az alakuló vallási egyesületek csak azokat a vagyontárgyakat kapták meg, amelyeket a hit- és vallásgyakorláshoz elengedhetetlennek tartottak. Ami ehhez nem volt szükséges (kórházak és hasonló intézmények), azt vették el tőlük, és közintézmények vagy közhasznú szervezetek kapták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.