2017. november 24., péntek

STEPHEN KING KEDVENC ÁLLAMÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoli
2017.11.24.


Stephen King egyike azon íróknak, akik tapasztalatom szerint erősen megosztják az olvasóközönséget: vagy nagyon szereti valaki, vagy nem bírja elviselni. Én előbbi csoportba tartozom, elsősorban azért, mert nagyon szeretem, ahogyan a kisvárosi Amerikát ábrázolja. Ezen belül is elsősorban Maine-t, és ha most azon töprengenétek, hogy blogot tévesztettetek, akkor megnyugtatok mindenkit, erről szó sincs, ez még mindig a Határátkelő, csak éppen a mai poszt szerzője, Zoli Maine-ről írt. Egy kétrészes élménybeszámoló első része következik...

„Mostani bejegyzésemben szeretném megosztani az élményeimet, amelyeket egy olyan államban szereztünk, ahonnan az észak-amerikai kontinensen lévő amerikaiak elsőként láthatják meg a napfelkeltét.

Ha esetleg így nem ugrik be, akkor kis további segítségek, amelyek felmerülhetnek bennünk, ha meghalljuk az állam nevét: sűrű köd, amely súlyos lepelként jótékonyan rátelepszik a tajra, a hajósokat segítő világítótornyok hálózata, valamint hatalmas fenyőerdők, amelyek a sziklák csipkézte óceánparttól egészen a szárazföld mélyére benyúló lankás dombokig és hegyekig terjeszkednek.

Még így sem? Na és ha azt mondom, hogy Stephen King könyveiben folyamatosan visszatérő és felbukkanó helyszínről van szó? Bizony ez nem más, mint az Egyesült Államok észak-keleti sarkában megbújó, gyéren lakott Maine állam, amelyet az Atlanti-óceán, New Hampshire és - északról - Kanada ölel körbe.

Az itt élő kimondhatatlan nevű őshonos amerikai indián törzsek bosszúságára már a XVII. század hajnalán felbukkantak az első francia telepesek. Ennek köszönhetően - egyes elméletek szerint - az állam maga is egy francia provincia után kapta a nevét.

A maine-i utazás egyenes folytatása volt az előző posztban említett New York-i kirándulásunknak. Az eredeti terv szerint - természetkedvelő és túrázni szerető emberekként - két helyszínt szerettünk volna mindenképpen megnézni Maine-ben: az egyik az Acadia Nemzeti Park, míg a másik a Baxter Állami Park..."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.