2017. november 24., péntek

SZELLEMFALU AZ ORBÁN-MAJORSÁG SZOMSZÉDJA, KÖZPÉNZBŐL ÉPÜL A KÖZELI CSÁNYI-GOLFKLUB

24.HU 
Szerző: PETŐ PÉTER - SPIRK JÓZSEF
2017.11.24.


A Budapest 2024 olimpiai keretből adtak fejlesztési pénzt a Csányi család alcsútdobozi golfklubjának, amely Orbánék hatvanpusztai majorja és Mészáros Lőrinc birtoka szomszédságában működik. A jegyzőkönyvek szerint a golfszövetség elnöksége nem tárgyalta a támogatási szerződés tervezetét.


Főtér, utcácskák, mintegy 50 telek – egy kész kis falu képe rajzolódik ki a térképen Alcsútdoboz határában, az Orbán család hatvanpusztai majorja és az azt körülölelő Mészáros Lőrinc-földbirtokrendszer közvetlen szomszédságában. A falucska egy nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében épült volna meg, de a területre eddig egyetlen házat sem húztak fel.

A 2000-es évek elején még hatalmas biznisznek tűnt a golf- és ingatlanfejlesztések összekapcsolása, Magyarország sem akart kimaradni az építkezési projektekből. Külföldi befektetők alapították meg Alcsútdobozon a Pannónia Golf & Country Clubot. Egy svájci-osztrák házaspár építtette a pályát, és mellé el is kezdték felhúzni a klubhelyiséget, kialakítani a teniszpályát és az úszótavat. A terv az volt, hogy a klub a külföldi golfturisták ideális vendéglátójává válik. Ezért tervezték azt, hogy apartmanházakat és hotelt is építenek. Ez viszont már nem jött össze: az ingatlanválságot követő veszteséges időszakban a szálláshelyek építését el sem kezdték, a házaspár kiszállt a bizniszből.

A Pannónia Clubot 2012-ben a Csányi család vette meg. Csányi Attila, az OTP-vezér fia több mint 2 milliárd forintért vásárolta meg a pályát és a hozzá tartozó ingatlanokat fenntartó céget.

A korábbi tervek szerint a Csányi-cég PSU Kft. vásárolta volna meg a pályával szemben, az Alcsútdobozra vezető út túloldalán fekvő földterületet is a hotelépítéshez. Az adásvétel azonban a mai napig nem jött létre, így egyelőre nem valósul meg a fejlesztés, ami gyakorlatilag összekapcsolná a golfklubot Orbánék Hatvanpuszta nevű birtokával. A miniszterelnök apja egy évvel Csányiék alcsútdobozi vétele előtt, 2011-ben vásárolta meg az egykori Habsburg-uradalmat egy hatalmas alapterületű műemléképülettel együtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.