2017. november 20., hétfő

TRUMP IDE VAGY ODA, AMERIKA ORBÁN POLITIKAI HATALMÁT AKARJA MEGTÖRNI - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.20.


A Nyugat leckézteti a magyar Trumpot címmel az orosz Gazeta újságban az amerikaiak által kiírt 700 ezer dolláros sajtópályázat körülményeiről ír. A cikkben megszólaltatott elemző szerint elég egyértelmű, hogy Amerika Orbán politikai hatalmát akarja megtörni annak ellenére, hogy támogatottsága messze a legmagasabb a politikusok és a pártok rangsorában.

Az orosz Gazeta elemzi, milyen rossz volt Orbán – a magyar Trump - és Obama elnök viszonya, többek között a magyar médiát ért bírálat okán. Ellenben fordulni látszott a kocka, amikor Trump lett az elnöki szék várományosa. Még Trump közvetlen munkatársa, Carter Page is eljött Magyarországra, kapcsolatukat erősítendő. S amiről egyébként a szenátusi bizottsági meghallgatáson be is számolt az amerikai politikus. Megjegyezzük, Trump elnök orosz kapcsolatainak vizsgálata kapcsán került a figyelem központjába Carter Page budapesti vizitje és feltételezett orosz megbeszélései. A cikkben megszólaltatott elemző szerint elég egyértelmű, hogy Amerika Orbán politikai hatalmát akarja megtörni annak ellenére, hogy támogatottsága messze a legmagasabb a politikusok és a pártok rangsorában.

Magától értetődően az ukrán oktatási törvény okozta konfliktus - a kisebbségi jogok megnyirbálása - is bekerült a cikkbe azzal a felhanggal, hogy Orbán Viktor világossá tette, megakadályoz minden olyan lépést, amely Ukrajna leendő NATO- és uniós tagságát segítené elő mindaddig, amíg az ország nem tesz eleget a nemzetközi normáknak. 

A 2008-as gazdasági világválság következtében is mélyült szociális-társadalmi különbségek után most látszanak a kiegyenlítődés felé mutató trend jelei az Európai Unió országaiban – számol be a Bertelsmann Alapítvány legfrissebb jelentéséről a Cash című svájci gazdasági lap a Reuters nyomán. A társadalmi igazságosság mutatói persze változatlanul a skandináv országokban a legjobbak: Dánia vezet, őt követi Svédország, majd Finnország. A legrosszabb helyen pedig Görögország áll, amiből látszik, Észak és Dél közti korábbi különbség most is fennáll. A tanulmány külön kiemeli, hogy az oktatás színvonala és az oktatáshoz való hozzáférés lemaradást mutat a nacionalistává lett Lengyelországban és Magyarországon, miközben Lengyelország kifejezetten nagyot lépett előre a társadalmi igazságosság terén a többi országhoz képest is. A munkanélküliségi mutatók nagy átlagban mindenhol 8,7 %-kal javultak, kivéve a görögöket, a spanyolokat és az olaszokat...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.