2017. november 20., hétfő

ÚJ ADATSZOLGÁLTATÁS A HÁZIORVOSOKNAK: SE BIZALOM, SE SZAKMAI FELKÉSZÜLTSÉG

MÉRCE
Szerző: GAÁL ORSOLYA
2017.11.20.


Sokan kritizálták, mégis elfogadta a kormány azt a rendeletet, amiben a háziorvosokat arra kötelezik jövő júliustól, hogy a pácienseknek a magánéletünket firtató, szociális témájú kérdéseket is feltegyenek az orvosi vizsgálatok alkalmával. A válaszokat pedig az ún. elektronikus törzskartonunkra kellene rávezetni az orvosoknak, ezzel is növelve az adminisztrációval töltött idejüket. Máriási Dóra szakpszichológust kérdeztük arról, mi lehet mindennek az értelme, és milyen kockázatai vannak e változásnak.

A páciens elektronikus törzslapjára az orvosi vizsgálat és a leletek adatai mellett például a rokonok betegségeiről gyűjtött információk is felkerülnek majd. A szociális kérdőívben ezen felül érdeklődnének a páciens aktuális munkaviszonyáról és életmódjáról, rossz szokásairól; arról, hogy milyen korán kel fel reggel, hány cigarettát szívott el aznap, mennyi alkoholt fogyaszt, milyen étkezési és szexuális szokásai vannak, milyen fogamzásgátló módszert alkalmaz stb.

Dr. Bense Tamás háziorvos a Blikknek kifejtette, hogy miért lehet jó egy ilyen kérdőív. Szerinte “egy neurotikus nő tünetei­nek hátterében kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható. Ezeket a kérdéseket ellenben szóban is feltehetjük, ha azonban feltöltjük az adatokat a világhálóra, a páciens bezárkózhat, és lényeges információkat tarthat vissza”.

Nem szerencsés, hogy a „hisztériás nő” múlt századi és azóta meghaladott koncepciójával, illetve az azon alapuló előítéletekkel próbálják elmagyarázni az új rendelet problémáit.

Máriási Dóra tanácsadó szakpszichológus kifejtette a Mércének, hogy bár a kérdés összetettebb, de bizonyos esetekben valóban nagyon hasznos lenne ilyen szociális kérdőívet is magába foglaló vizsgálat. Elsősorban akkor ha ezáltal „hozzájárulnának ahhoz, hogy a beteget átfogó szemlélettel kezeljék, melynek integráns része lenne az ő lelki állapota, mentális egészsége…Ugyanakkor fenntartásaim vannak, hogy itthon ez valósulna-e meg, és jelenlegi formájában megvalósítható lenne-e. Az aktuális orvosképzésben csekély pszichológiaoktatás folyik, amennyire én tudom” – véli Máriási, aki szerint az is kérdéses, hogy ez mennyire kapcsolódik relevánsan a (házi)orvos munkájához: “A háziorvosok pszichológiai felkészültsége csekély. Ezt bizonyítja az idézet is, mely elavult szakmai fogalmakra hivatkozik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.