2017. november 20., hétfő

VÉRTES ANDRÁS: HÚSZ ÉVVEL EZELŐTTI SZINTEN ÁLLUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VÉRTES ANDRÁS
2017.11.20.



A versenyellenes intézkedésekkel károkat okoz a gazdaságnak a kormány. Ennek is betudható, hogy a magánberuházások az elmúlt tíz évben nem növekedtek - állítja Vértes András.

- Éppen negyedszázada alapították a GKI Gazdaságkutató Zrt.–t. Hogyan alakult, változott a magyar gazdaság az elmúlt időszakban?

- A megalakulásunkkor és most is azt gondoljuk, hogy Magyarországon elsődlegesen a piacgazdaságnak, a piacgazdasági mechanizmusoknak kell érvényesülniük. Első elemzéseink időszakában ez mindenki számára teljesen természetes volt, hiszen a magyar gazdaság éppen kimozdult a szocialista gazdaságból. Igaz, a rendszerváltás előtti években már elkezdték bevezetni a piacgazdaság elemeit. De azért egy jelentős politikai lépéssorozattal 1989-91. között lényegében átléptünk a piacgazdaságba.

- Sem akkor, sem most azért nem mindenki rajongott, rajong a piacgazdaságért. Kit igazolt az idő?

- Ezt a modellt lehet szeretni, vagy nem szeretni, de a nemzetközi tapasztalatok azt bizonyították, hogy a piacgazdaságra épülő modellek hatékonyabbaknak bizonyultak az elmúlt 50 évben, mint a nem piacgazdasági modellek. Valóban vannak hátrányai is, mint például a növekvő jövedelmi különbségek. Ezt az államnak kell ellensúlyoznia. Az alapelvek mégis csak azok, hogy ha valaki olcsóbban, jobbat termel, akkor ő nyeri meg a versenyt, ő végezheti el az adott beruházást, az ő portékáit vásárolja meg a fogyasztó. Ezzel jobban jár a vásárló, a vállalkozás és az állam is, hiszen nagyobb adóbevételekhez juthat. Ebből a többletbevételből segíthet a gyengéknek, működtethet jobb oktatást, egészségügyet.

- A hazai tájakon végigtekintve ez inkább egy idealisztikus képnek tűnik, mint a valóságnak. Vajon mi lehet ennek az oka?

- Ezeket az elveket az elmúlt 20-25 évben sajnos gyakran megsértették. A rendszerváltás hajnalán még kevésbé, mert akkor még jobban hitt mindenki ezekben a folyamatokban. A 2007-2011-es nagyon súlyos válság azonban kétségtelenül megmutatta azt is, hogy a versenyt számos ponton korlátozni is kell, különösen a pénzügyi egyensúly megőrzése érdekében. Ezt követően sokan nálunk is átestek a ló túlsó oldalára és kifejezetten versenyellenes, versenytorzító, a verseny alapelemeitől is elzárkózó magatartást tanúsítanak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.