2017. november 21., kedd

WASHINGTON HASONLÓAN LÁTJA A FEHÉROROSZ ÉS A MAGYAR MÉDIA HELYZETÉT

ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.11.21.



Nemrég derült ki, hogy az amerikai külügyminisztérium jövőre összesen 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon. A pályázati kiírást – amit a 444.hu vett észre először – az amerikai külügyminisztériumon belül működő demokrácia és emberi jogok hivatala tette közzé. A cél pedig az, hogy „javítsák a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban".

Azonban korántsem példa nélküli, hogy az amerikai külügyminisztérium a független médiát támogatja, igaz, Európán belül eddig ez nem sok országgal esett meg. A Zoom.hu összesítéséből (amely az amerikai külügy honlapján található adatok alapján készült) kiderül, hogy idén augusztusban járt le például a jelentkezési határidő a balti államok független sajtója számára: a litván, a lett és az észt médiának összesen 3 millió dollárt szánt Washington.


Hasonló programot hirdettek 2014-ben Moldovában, és természetesen az oroszok sem maradhattak ki a szórásból.

A magyar pályázathoz nagyon hasonlót írtak ki Fehéroroszország számára tavaly. Az ottani helyi sajtót összesen 520 ezer dollárral támogatták, de hogy ki kapta a pénzt, arról nem található információ. A fehérorosz pályázatot a kiírás szerint azért hirdették meg, hogy „javítsák a helyi és orosz nyelvű média minőségét, a nyilvánosság hozzáférését a megbízható és elfogulatlan hírekhez, valamint a független lapok digitális biztonságát.

Fehéroroszországban a program része az is, hogy fiataloknak segítenek újságíró képzésre járni, valamint országszerte sok helyi intézménynek – kórházaknak, iskoláknak, könyvtáraknak – előfizetnek független újságokra
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.