2017. december 9., szombat

2017-BEN EGYETLEN EMBERNEK SEM SZABADNA MEGFAGYNIA A LAKÁSÁBAN VAGY AZ UTCÁN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.08.


Ahogy minden évben, amikor elkezdődik a tél, most is megírom, csak a biztonság kedvéért: ma Magyarországon emberek halnak meg a saját otthonaikban, mert nem tudnak fűteni.

Már magamat is unom néha, de mégis kevés ennél fontosabb téma van: emberi életekről van ugyanis szó. A kihűlés az egyik legnyomorúságosabb halálnem, ami tényleg csak és kizárólag azokat éri el, akiket saját otthonuk fűtetlen börtönébe zár a nincstelenség, vagy akiknek már otthonuk sincs.

Mondhatnánk persze, hogy intézze el mindenki maga, hogyan és miből fűti vagy hagyja kihűlni az otthonát. Csakhogy ennél talán több felelősséggel tartozunk egymásért.

A fa ma drága mulatság, sok ezer forintért lehet néha rossz, kézzel kalapált (de azért szintén nem olcsó) kályhaféleségekbe tömködni a fűrészport, vagy a köbméternyi fát, amit jó esetben ingyen, rosszabb esetben újabb súlyos ezresekért szállítanak házhoz. Drágul a tűzifa, három és fél év alatt 10 százalékot emelkedtek az árak, ami már pont az a lélektani határ, amit sokan nem tudnak átlépni.

Az önkormányzatok ingyenes faosztást csak néhanapján végeznek (mondjuk nyakunkon a 2018-as választás, szóval talán idén jobb lesz a helyzet), lehet támogatást igényelni a szociális tűzifa vásárlásához, a magyar kormány idén több mint 6 milliárdos támogatást biztosít az erre jogosult önkormányzatoknak (mondjuk valamilyen okból csak az 5000 lakosúnál kisebb települések pályázhattak, mintha 5000 lakos felett fa is magától teremne az összeeszkábált kályhákban), de még így is garantáltan rengetegen maradnak ki ezekből a lehetőségekből, ilyen-olyan okok miatt.

És persze itt van az érem másik oldala is: gyakorlatilag már szeptemberben megjelentek azok a hírek, amelyek leleplezett, elcsípett fatolvajokról szóltak. Ők azok, akik jellemzően úgy jelennek meg a hírekben, mint az erdőket, a természetet megkárosító emberek, akik rossz biciklijeiket tolva hordják el a fát, amíg a rend serény őrei le nem fülelik őket.

Nem azt akarom mondani, hogy a lopás az nem szabálysértés, mert az. Viszont azt is fontos látni, hogy ezek az emberek nem azért lopják a fát, hogy aztán luxusjachtot építsenek belőle, és az Adrián csónakázzanak.

A falopás nem egy milliárdos biznisz, hanem egy olyan szabálysértés, amit jellemzően olyan emberek követnek el, akik nem akarnak megfagyni a hidegben. Amit tesznek, az nem helyes, de egy viszonylag egyszerűen magyarázható okra vezethető vissza: életben akarnak maradni.

És persze ott vannak azok, akik üzletszerűen építenek a szegénység szülte piacra: fát lopnak, nagy üzemben, hogy aztán eladják a rászorulóknak, bőven a piaci ár alatt, de gyakran tovább károsítva őket azzal, hogy nem megfelelő minőségű és mennyiségű fát adnak a kialkudott árért. De persze jellemzően nem ők szoktak a hírekbe és a börtönbe kerülni. Virágzik ez a biznisz is, jól mutatva, hogy óriási a kereslet, sokan ugyanis képtelenek megfizetni a tűzifa egyre magasabb árát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.