2017. december 28., csütörtök

A KÖZTÜNK ÉLŐ TURISTÁK - ÍGY HARCOLNAK A KERÜLETEK ÉS A TÁRSASHÁZAK AZ AIRBNB ELLEN

QUBIT BLOG
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2017.12.28.


„És akkor jönnek a brit legénybúcsúsok, akiktől mindenki tart, és joggal” – ezt nem egy hangos turistáktól szenvedő társasházi szomszéd, hanem egy cégén keresztül tíz budapesti Airbnb-lakást üzemeltető apartmankiadó mondta a Qubitnek. „Tényleg botrányos, amit művelnek. Lassan ki is szorulnak, mert senki nem akarja őket fogadni, vagy csak horribilis összegért” – mondta a vállalkozó, aki annak volt szemtanúja egyik délelőtt, hogy egy részeg brit társaság tagjai szabályos Harcosok klubját rendeznek egy Erzsébet körúti kocsmában.

Az önfeledt turisták jelenléte napi szinten okoz gondot sok pesti társasházban, leginkább az airbnb-zésben érintett belső kerületekben. Hogy a társasházi problémakör mennyire nem lebecsülendő, az alábbi ábra mutatja. Az apró V. kerületben a teljes lakásállománynak már tavaly nyáron több mint 13 százalékát tették ki a rövid távra kiadott ingatlanok, de az airbnb-zésben akkor leginkább érintett VI. kerületben is több mint 10 százalék volt, a VII. kerületben pedig a 8 százalékot súrolta ez az arány. A legfrissebb adatok szerint Erzébetvárosban 2600, Terézvárosban 2200, Lipótvárosban pedig kevesebb mint 2000 lakás működik.

Akkor van igazán gond, ha a szállásadó nem törekszik a szomszédokkal való elviselhető együttélésre. Egy VIII. kerületi, új építésű társasházban tucatnyi apartman üzemel, és már évek óta nincs nyitott ablaknál alvás. A rendőrség is többször kiment a szállóvendégek viselkedése miatt pedig oda kevés brit érkezik. „A turisták egy része be tud durvulni, leginkább a lengyelekre és az írekre jellemző ez”, hangosak, leszórják a csikket az emeletről a belső kertbe, de volt, hogy lehánytak a teraszról – mondta a házban lakó András. Egy-egy kisebb rongálás és a szemetelés a kisebb kártételek közé tartozik.


Bár az apartmanok üzemeltetője is ugyanabban a józsefvárosi házban lakik, hidegen hagyták a panaszok egészen addig, míg egyes lakók sürgetésére az önkormányzat emberei ki nem mentek ellenőrizni. Az idei nyár mégis jobban telt, a társasház közös képviselője ugyanis azt eszelte ki, hogy biztonsági szolgálatot rendel a portaszolgálat mellé, ennek költségét pedig ráverik az airbnb-ző vállalkozóra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.