2017. december 23., szombat

AUSZTRÁL PEDOFILBOTRÁNY: A VALLÁS A BŰN MELEGÁGYA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.23.


Döbbenetes eredménnyel végződött az ausztrál Királyi Bizottság vizsgálata, amely szerint 1950 óta négyezer ausztrál intézményben 8 000 gyereket zaklattak szexuálisan. Az esetek többségében zárt intézetek lakóit, akiket azok bántalmaztak, akiknek meg kellett volna védeni őket. A pedofil zaklatások 61 százalékát katolikus papok követték el. Az áldozatok kétharmada fiú, a többségüket verték is. Sokukat bedrogozták.

Hiába mondja Sydney érseke, hogy a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak bármilyen közegben megjelenhet, “cölibátus ide vagy oda”, akár olyan családokat és intézményeket is érinthet, melyeknek semmi közük a papsághoz. Mert a tény az, hogy egyetlen társadalmi rétegben sem történt ennyi zaklatás, mint a katolikus papság körében.

Nem véletlen a vallásos emberek túlreprezentáltsága. Az áldozatok szerint a bántalmazók meghatározó többsége pap, szerzetes, apáca vagy nagyon vallásos világi személyek közül került ki. Ennek oka nemcsak a cölibátus, a papi nőtlenség, és az a változatlanul fennálló gyakorlat, hogy ha valamelyik papról kiderül valami, akkor nem adják át a rendőrségnek, hanem áthelyezik, ahol ugyanazt folytatja, amit korábbi helyén abbahagyott.

A probléma megoldásához a Biblia alapszintű ismerete szükséges. A Biblia nem csupán egy teológiai könyv, hanem önmeghatározása szerint Isten használati utasítása is az embernek. A Biblia egyértelműen azt mondja, hogy a vallásos erkölcsi törvények nem tesznek jobbá, hanem ellenkezőleg: a bűn ereje a törvényben van. Minél jobban akar valaki az erkölcsi törvénynek megfelelni, annál bűnösebb lesz. A megoldás ugyanis nem ez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.