2017. december 12., kedd

AZ ERŐSZAK BŰVÖLETÉBEN

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.12.12.


Nap mint nap szembesülök azzal a problémával, hogy mivel teszek jót a kívánt eredménynek. Ha elmondom, amit gondolok, vagy ha elhallgatom?

Induljunk ki abból, hogy a magyar társadalom tele van elhallgatott véleményekkel, eltitkolt igazságokkal. Eközben félvakon, a valóságként feltüntetett hazugságok tobzódó orgiájában csapongunk, marjuk egymást, mert mást már nem marhatunk. Pedig barátok, s elveinkben egyetértők lennénk, de már egy kicsit is eltérő véleménytől robbanunk. Türelmünk, toleranciánk oda. József Attila 1937 májusában, már jócskán az olasz és a német fasizmus győzelme után írta meg Hazám című versét, amelyben pontos képét adja kora és korunk életérzésének. „Fortélyos félelem igazgat” – forgatom magamban a jól ismert szavakat. A belém égett alliteráció pontossága mindig szíven üt.

Hallgatom a rádióban a betelefonálós műsort. Okos, idős úr szól bele a kagylóba: „A nevemet nem szeretném megmondani, tudja az unokáim és a gyerekeim miatt, mert lesz pár olyan gondolatom, ami miatt esetleg kikezdhetik őket.” Majd rögtön azzal folytatja, hogy ő ugyan félzsidó, a fél családját elhurcolták Auschwitzba, de úgy gondolja, hogy ennél a rendszernél talán még a Jobbik győzelme után is csak jobb következhetne. Mert ő fél, és félti a családját is. Heller és Konrád névvel vállalta a véleményét.

Olvasom az internetes honlapot. 168 óra. Vona fáklyás tüntetésre hívja híveit a Fidesz székháza elé. Vona éppen pár napja vallotta be, hogy a Jobbik nagyon is mélyen benne volt a 2006-os TV-székház elleni ostromban, és az esti pesti zavargásokban is. Mondhatnánk ők voltak ennek a hősei. Nem, mintha nem tudtuk volna eddig is. Arról ugyan mélyen hallgat, hogy a Fidesz és az alkotmánybíróvá avanzsált Balsai hálája nem késett sokáig, s ezek szerint kifejezetten a Jobbik bátor harcosainak érdekében készült és került elfogadásra a semmisségi törvény, amely eltörölte a komcsi bírók által kiszabott, amúgy meglehetősen enyhe büntetéseket. It was a beginning of a beautiful friendship! – s lám mi lett belőle!

Nincsenek kétségeim, hogy egyetlen ép ablak sem marad a Lendvay utcában, ha ugyan fel nem gyújtják, miután a kivezényelt készenléti rendőrök rövid tusa után hagyják majd magukat hátravonni, és a tömeg beözönlik a szűk, demonstrációra éppenséggel alkalmatlan utcatérbe. A hely azonban nem véletlen. A Parlament előtt ugyanis nincs mit összetörni vagy felgyújtani. Provokátorok megjelenése természetesen prognosztizálható. Lehet majd teret nyitni a szilaj indulatoknak, kitombolni a jogos felháborodást. Ja, és nem mellesleg megágyazni az Alaptörvény 48. Cikk (1) b)-nek „.. a törvényes rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos, erőszakos cselekmények esetén szükségállapotot hirdet ki.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.