2017. december 18., hétfő

AZ ORBÁN-SIMICSKA HÁBORÚ JÁRULÉKOS VESZTESÉGE LEHET ERDÉLY LEGNAGYOBB MÉDIACÉGE

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.12.18.


A nemrég csődvédelmet kérő Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét bonyolítja a céget tulajdonló alapítvány körüli politikai játszma.

A volt ügyvezető rablógazdálkodása mellett az Orbán – Simicska háború, valamint a budapesti döntéshozók érdektelensége is nehezíti az Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét. A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó patthelyzete a következő állításokkal írható le röviden:

1. A cég tulajdonosa, a „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány jelenleg is Simicska Lajos érdekeltsége;

2. Simicska Lajos nem kíván a határon túli médiába pénzt fektetni, de nem is adná át Orbánéknak ingyen a médiacéget;

3. Mivel attól félnek, hogy Simicska lenyúlhatja a támogatást, egy ideje a magyar kormány és az állami cégek sem szívesen tesznek pénzt az alapítványba;

4. Az Udvarhelyi Híradó saját jövedelmeiből nehezen fogja kifizetni az adósságait, félő, hogy sürgős tőkeinfúzió nélkül csődbe megy.
Simicska miniszterelnöki utasításra bevásárolt

Ahhoz, hogy az Udvarhelyi Híradó jelenlegi helyzetét megértsük, vissza kell mennünk az időben: a második Orbán-kormány elején a miniszterelnök akkor még hű szövetségese, Simicska Lajos utasításba kapta, hogy Albert András székelyföldi üzletembertől meg kell vásárolni az Udvarhelyi Híradó Kft.-t.

Orbán ezzel a figyelemreméltó erdélyi-székelyföldi médiaportfóliót birtokló céggel szerette volna biztosítani a „baráti” médiahátteret a Tőkés László körül csoportosuló politikai tábornak, mely táborról akkor még úgy tűnt, hogy sikeresen fog az RMDSZ-szel szemben építkezni.

És bár sem Simicska Lajos, sem pedig az érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet nem gondolkozott korábban határon túli médiaportfólió felépítésén, az üzlet megköttetett: a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. által 2010 végén alapított „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány 2011 júniusában 90 százalékos tulajdonrészt szerzett az Udvarhelyi Híradó Kft.-ben (jelenleg a kiadót 100 százalékban az alapítvány birtokolja).

Egy, a tranzakcióra rálátó forrásunk szerint Albert András manipulált számok alapján győzte meg Simicskát arról, hogy a cégért 400 millió forintot (2011. júniusi árfolyamon: 1,5 millió euró) fizessen, ráadásul a cég Székely Róbert nevű gazdasági igazgatóját is megtartsa pozíciójában. (Albert András válasza az oldal alján, kommentben – szerk. megj. 14:18 18.12.2017)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.