2017. december 11., hétfő

BŰN A PÁRTÉLET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2017.12.10.


Bűnös-e a Jobbik finanszírozása, ha a Fideszével vetjük össze? Igen, mindkettő.

Egy helyzet abszurditását extrém párhuzamokkal lehet szemléletesen bemutatni.

Helyes-e, ha egy társadalomban nem lehet büntetlenül gyilkolni? Feltétlenül. De mi van akkor, ha a társadalom egy része büntetlenül gyilkolhat, más része pedig nem. Pláne mi van akkor, ha éppen azok büntetik a gyilkosságot, akik büntetlenül gyilkolhatnak és gyilkolnak is? Meg lehet-e mondani, hogy ebben az esetben is helyes-e a gyilkosságot büntetni? Attól tartok, hogy ezt nem lehet megmondani. Képtelen helyzetben az egyértelmű válaszokból válaszképtelenség lesz.

Hiszen ott, ahol a társadalom egyik részét nem védi meg a törvény a másiktól, ott a törvénytisztelet öngyilkossággá, a bűncselekmény életfeltétellé válik. Ha a törvény nem tartja vissza ellenfeleimet attól, hogy meggyilkoljanak engem, akkor csak én tarthatom vissza őket törvényen kívüli eszközökkel. Alkalomadtán azzal, hogy visszagyilkolok.

Simicska Lajos átkerült a társadalom büntethetetlen részéből a büntetendőbe. Korábbi büntethetetlen bűneinek társai és haszonélvezői büntetik őt most. Aki ez ellen nem tiltakozik, és nem próbál tenni ellene, hülye birka, ki ellenállás nélkül, némán tűri, hogy a büntetlenül bűnözők teljhatalommal rendelkezzenek életéről és haláláról. Aki pedig tiltakozik, azonosul a bűnnel. Simicska esetében éppen azzal, amelyet maga is elítélt, mégpedig teljes joggal, amikor Simicska korábbi fegyvertársai javára követte el őket. Ugyanazzal a kettős mércével kell mérnie, amellyel a büntethetetlen büntetők mérnek.

Aki tehát nem megy hülye birkaként engedelmesen a vérpadra, egy általa is bűncselekménynek tartott dolog büntetése ellen tiltakozik. És sok esélye nincs, mert amilyen nehéz ezt a magatartást kommunikálni, olyan könnyű hitelteleníteni.

Lehet azt mondani, hogy Simicska, illetve a Jobbik most büntetett bűne kisebb, mint Simicska, illetve a Fidesz korábbi, nem büntetett bűne, de azt nem lehet mondani, hogy nem bűn. Simicska választási kampányban és nagyobb összeggel támogatta burkoltan a Fideszt, amely támogatást azután többszörösen visszakapott (illetve már előre is megkapott) a mi adónkból a cégei által elnyert és túlfizetett állami megrendelések formájában. A Jobbik kampányidőszakon kívül részesült kisebb mértékű burkolt támogatásban, és nincs is olyan helyzetben, hogy annak visszajuttatását Simicska számára garantálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.