2017. december 22., péntek

CSAK A FIDESZT NEM VIZSGÁLJA AZ ÁSZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR, ZOLTAI ÁKOS
2017.12.22.


Az Állami Számvevőszék nem szeppent meg attól, hogy múlt héten másfél-kétezer ember tiltakozott a Fidesz székházánál a Jobbikra kiszabott rekordbüntetés miatt. Az ÁSZ ott folytatja, ahol a Jobbiknál abbahagyta: a Párbeszédet, az Együttet, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a Liberálisokat és az MSZP-t is több millió forintra akarja bírságolni a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette szervezet.

– Összesen 15 millió forintos bírságot kaptunk. Kéthavi működési költségünket veszik el – tájékoztatta a Népszavát Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője. (A büntetés két tételből áll: egyrészt a ténylegesen visszafizetendő pénzből, másrészt az ezzel megegyező összegből, amivel az állam csökkenti a párt költségvetési támogatását.) Tordai elmondta, a pártra korábban még nem rótt ki bírságot az ÁSZ, sőt két éve mindent rendben találtak ugyanannál az ingatlanbérlésnél, amiért most büntetnek.

Az Együtt úgy vélte, az ÁSZ kitalált egy álindokot, amivel anyagilag akarja ellehetetleníteni a munkájukat. Juhász Péter, a párt elnöke közölte: havi 508 ezer forintot fizetnek a budapesti Nagymező utcában található irodájukért. Az ÁSZ 20 millió forintos büntetést helyezett kilátásba, amely az éves költségvetésük csaknem 15 százaléka, tehát két havi költségkeretüket vennék el.

Az LMP-nek 160 millió forint körül van az éves költségvetése, így a rájuk kiszabott 16 millió forintnyi bírság nem teszi tönkre őket, de jelentős érvágás – tudtuk meg Hadházy Ákostól. A párt társelnöke a büntetés mértékét érzékeltetve az LMP nyári plakátkampányát hozta példaként, amely 10 millió forintba került. – Nem kaptunk korábban büntetést, pedig eddig is „mogyorózták” a pártot, tavaly két hónapig vizsgálódtak – tette szóvá Hadházy. Az LMP 400 ezret fizet egy meglehetősen lerobbant, 260 négyzetméteres irodáért. – Nem érzem, hogy luxust kapnánk ingyen – mondta a társelnök.

A DK-n 15 millió forintot kér számon az ÁSZ. – Ez másfél havi működési költségünk. Ráadásul, míg nyáron ennyi ideig lehet takarékoskodni, a kampányidőszakban minden fillérnek megvan a helye – jelentette ki a Népszavának Sebián-Petroszki László, a DK pártigazgatója. Náluk 15 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ, de a jelentéstervezetből nem derült ki, mely irodákat, milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a számvevőszék. – Ez az első büntetésünk, ráadásul az ÁSZ legutóbbi vizsgálatán mindent rendben talált az irodabérletünkkel kapcsolatban – hangsúlyozta Sebián-Petroszki.

Bár a legutóbbi ellenőrzés során a Liberálisoknál sem találtak semmi kivetnivalót, most mégis 14 millió forinttal büntetnék meg Fodor Gábor pártját. Ezért Guy Verhofstadthoz, a liberálisok európai parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordulnak, hogy „az Európai Unió vezetői is értesüljenek arról, hogy az Orbán-kormány hogyan lehetetlenítené el az ellenzéki pártok működését, illetve indulását a választáson”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.